Tokaj-Hegyalját, mint tájegységet, mely túlnyúlik világörökségi területként nyilvántartott történeti borvidék kultúrtáj területén, észak-nyugatról a Zemplén-hegység, délkeletről a Tisza mentesített ártere, délen a Takta-köz, nyugaton a Hernád völgye határolja. A Tisza egyúttal megyehatár is. A történelmi borvidék kultúrtáj világörökségként nyilvántartott területét északról a magyar-szlovák országhatár határolja. A természeti attrakciók igazán jelentősek ebben a térségben. A térség tengerszint feletti magassága 93 és 300 méter között változik. Ortográfiai szempontból a Tiszától északra haladva először ártéri és medenceperemi hordalékkúp síksággal találkozunk, amely a Zempléni hegység hegylábfelszíni területein kialakult hegységelőtéri tagolt dombságba megy át.

Domborzat:

A Szerencsi és Tokaji kistérségek területe az Északi-középhegység és az Alföld nagytájakhoz tartozik. A Zempléni hegység egységes tömbjét hegylábfelszíni dombságok övezik: a Szerencsi dombság, a Hegyközben az úgynevezett Vitányi-rögök és az Abaúji-Hegyalja.

Tokaj-Hegyalja a Zempléni-hegység délkeleti peremén egy sajátos kultúrtáj képét mutatja a hegyoldalakra feltörekvő szőlőültetvényeivel.

Éghajlat:

Az Észak-Magyarországi Régiót alkotó kistájak felszíni tagoltsága miatt a térség éghajlata nagyon változatos. Az évi napfénytartalom 1850-1900 óra, az évi középhőmérséklet a hegység északi részén 6-7 °C, a védett déli oldalakon, a sík területeken eléri a 10 °C-t. Az évi csapadékmennyiség a hegyekben 650 mm feletti, míg a sík tájakon 600 mm alatti.

Vízrajz:

A térség forrásokban és felszíni vízfolyásokban is gazdag, de a folyók és patakok vízhozama egyenetlen. A térségben a Tisza és Bodrog folyók alkalmas terepei a vízi turizmusnak, üdülésnek, a Zempléni-hegység patakjai és tiszta vízforrásai a természetjáróknak, kerékpárral, lóval túrázóknak nyújtanak enyhülést a nyári kánikulában.

TOKAJI BORVIDÉK FEJLŐDÉSÉÉRT NKFT.

3910 Tokaj,
Dózsa György u. 2.
+36 (47) 552-030
info@tbft.hu
www.tbft.hu

unesco

Kövessenek minket:
fb /tokajiborvidekkulturtaj