Sárgamuskotály

sargamuskotalyMás néven Muscat Lunel. Elő-Ázsiából származó fajta, talán a legrégibb időktől megtalálható szőlő a Kárpát-medencében, egyes források szerint már a rómaiak idejében is termeszthették. Tokaj-Hegyalja, Mátraalja és Balatonboglár környékén a legnépszerűbb. Tokaj-Hegyalján egyre több termelő telepíti, nagyobb teret engedve neki. Jelenleg a Tokaji borvidéken 316 hektáron termesztik.

Fürtje hengeres, vagy vállas, tömött. Bármely talajféleségen jól érzi magát, de a laza homokon hajlamos a túltermelésre. Levele közepesen tagolt, zárt, felső öblű, lant alakú vállöblű. Fürtje nagy, vállas és tömött, bogyói kicsik, sárgászöldek, rozsdásodók. Íze muskotályos zamatú, édeskés. Vastag, de puha héjú, lédús. Jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik.

Bora különösen kedvelt az illatos fajták között. Savasabb, mint fajtatársa, a Muscat Ottonel, de a viszonylag korai szüret üde fajtajelleges illatának megőrzéséhez elengedhetetlen. Bora viszonylag gyorsan öregszik. Aszúsodása jó, korai érése és elegáns savai miatt a hegyaljai borokban jelentős szerepet játszhat.

Furmint

furmintA Furmint hazánk egyik, ha nem a legjelentősebb értékkel bíró szőlőfajtája. A terméséből készült minőségi borok a világ élvonalában találhatóak. A Furmint az Alba Imputotato szőlőfajta és a Gouais Blanc nevű ősi szőlőfajta spontán kereszteződése révén jött létre feltehetően Tokaj-Hegyalján. Magyarországon a nyolcadik legnagyobb területen termelt fajta. Főleg Tokaj-Hegyalján és Somlón termelik. A Tokaji Borvidéken 3588 hektáron terem.

Tőkéje erőteljes növekedésű, a talaj iránt nem igényes; közepes illetve bőtermő fajta. A levele alig tagolt, szélessége és hosszúsága nagyjából megegyező, vastag, kissé hólyagos. Október közepén érik, fürtje középnagy (átlagsúlya 10 dkg), laza, hengeres. Bogyói közepes nagyságúak, sárgászöldek, napos oldalukon rozsdásak, hosszú nyelűek, kissé vastag héjúak, ropogósak, lédúsak, jól beérve szépen aszúsodnak. Jó cukorgyűjtő képessége miatt a száraz borokban is magas alkoholtartalmú, Tokaj-Hegyalján jobb évjáratokban elérheti a 14-15% alkoholt is.

Borának illata határozott és kisebb koncentrációnál is fajtajelleges. Benne nagyon gyakran körte, birs és szegfűszeg keveredik. Az éretten szüretelt szőlőből készült Furmint szárazon és édes borként is elegáns, nagytestű, különleges minőséget adhat. Bora általában magas savtartalmú, de gondos szőlészeti munka mellett savai elegánsak. Önálló, harmonikus összetételű, jellegzetes finom illatú és kellemes ízű pecsenyebor, illetve aszúsodva finom csemegebor (aszú, szamorodni) – ez az édes tokaji aszú alapszőlője.

Kövérszőlő

koverszoloTokajon, Erdélyen kívül még a román Cotnari-ban fordul elő. Tokajban 49 hektáron termesztik. A Furmint édes testvére, hiszen ez a fajta is a Gouais Blanc és az Alba Imputotato leszármazottja. Vegetatív, erős növekedésű fajta. Lombja haragoszöld, levele fűrészes szélű. Középnagyságú fürtje laza és ágas, bogyója gömbölyű, középnagy, vékonyhéjú, pontozott, puha húsú, lédús és olvadó. Középérésű, magas cukorfokú, házasítva ad jó ízű, tüzes, enyhén illatos, finom savú és harmonikus bort. A Furmintnál 10-14 nappal korábban érik, október első felében szüretelhető.

Alacsony terméshozamú, viszonylag fagy- és szárazságtűrő fajta, peronoszpórára és lisztharmatra érzékeny. Talaj iránt nem igényes, de mindenképpen védett fekvésekbe telepítendő, mert itt kedvező őszön töppedésre és aszúsodásra hajlamos. Jó évjáratban már szeptember végén is szedhető róla aszúbogyó. Rothadásra különösen érzékeny, ezért telepítése szellős helyeken ajánlott. Fagy- és szárazságtűrő képessége jó. Bora vad és házi szárnyasokkal, nyúlhússal nagy élményt ad.

Kabar

Kabar

A Tokaji Borvidék hat hivatalos szőlőfajtája közül a kabarnak a legkisebb a termőterülete: 26 hektár. Talán kevesen ismerik a belőle készült fajtabort, pedig a termelők közül sokan esküsznek rá. Az Országos Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet kísérleti telepén, Tarcalon, 1967-ben történt a keresztezése. Anyja a Bouvier, apja pedig a Hárslevelű.

A Kabarban keveredtek a szülők tulajdonságai. Ma a borvidéken messziről felismerhető a területből kiváló sötétzöld lombja által. Tőkéje és hajtásnövekedése középerős, jól termékenyül. Korán zsendül és érik, nagyon jó cukorgyűjtő, jól aszúsodó. Bogyórepedésre nem hajlamos. Fagyra érzékeny, szőlőperonoszpórára, lisztharmatra fogékony. Rothadásra érzékeny, de kedvező évjártban sok aszút terem.

Önálló vagy házasított tételeiből korlátozott számban megtalálható a pincészetekben és a borpiacon is, és a visszajelzések biztatóak. Az évjáratok többségében, az egyedi ízvilágával, bőséges aszútermésével járulhat hozzá a nagy minőségű borok készítéséhez.

Hárslevelű

harslevelu

A hárslevelű egy régi magyar fajta, az egyik szülője a Furmint. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-Hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. A Tokaji Borvidéken termőterülete 1067 hektár. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad.

Tőkéje erős növekedésű, ritka lombozatú, egyenletesen és bőven termő. Október első felében érik. Levele ép, kerek, fürtje igen hosszú, laza szerkezetű; bogyói közepesen nagyok, gömbölyűek, vékony héjúak, lédúsak. Fürtje nagy (akár 40cm-re is megnőhet), hengeres, laza, néha villás elágazásban végződik. Napos, száraz fekvésű dűlőkben jól aszúsodnak. Októberi érésű, szárazságra, téli fagyokra és rothadásra érzékeny fajta. A Furminttal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő. Maga a szőlő is korábban érik, mint a Furmint, savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja, a kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz borként is kitűnő.

Zéta

<psz_zetaA Bouvier és Furmint  keresztezésével létrehozott szőlőfajta. Szinte kizárólag Tokaj-Hegyalján található meg, és mindössze 107 hektáron terem. A fajtát államilag 1990-ben ismerték el. Középerős növekedésű, középvastag vesszőket nevel, levele leginkább a Furmintéhoz hasonlít, karéjos, fűrészes szélű. Fürtje kicsi és hengeres, tömött, bogyói sárgászöldek, gömbölyűek és pontozottak. Termőképessége és a szárazságtűrése közepes.

Kifejezetten jól aszúsodik, e tulajdonságát elsősorban a nemesítésére használt Furmintnak, korai, szeptember második felében bekövetkező érését pedig a Bouvier-nek köszönheti. Így már akár a Furmint érése előtt 5-6 héttel aszúszemek szüretelhetők a Zéta-tőkékről. Ellenálló képessége azonban gyengébb, több odafigyelést igényel. Nagyon jó cukorgyűjtő, emellett finom és gazdag savkészletű, elegáns struktúrájú borokat, sokszor borkülönlegességeket eredményez, amelyeknek fő illat- és ízjegye a grapefruit, az őszibarack és a méz.

TOKAJI BORVIDÉK FEJLŐDÉSÉÉRT NKFT.

3910 Tokaj,
Dózsa György u. 2.
+36 (47) 552-030
info@tbft.hu
www.tbft.hu

unesco

Kövessenek minket:
fb /tokajiborvidekkulturtaj