Megjelenés (látással viszgálva)

tisztaság: tiszta ↔ zavaros
intenzitás: halvány ↔ közepes ↔ mély
szín: fehér:  víztiszta ↔ zöldescitrom ↔citrom ↔ arany ↔borostyán ↔ barna
         rozé:   rózsaszín ↔ lazac ↔ hagymahéj 
         vörös: bíbor ↔ rubin ↔ gránát ↔ barna
egyéb:         CO2; széli elszíneződés; korona

 Illat (szaglással viszgálva)

tisztaság: tiszta ↔ bizonytalan
intenzitás: visszafogott ↔ közepes ↔ kifejezett
aroma: gyümölcsös ↔ virágos ↔ vegetális ↔ fűszeres ↔ ásványos ↔ animális ↔ fás/hordós jegyek
fejlettség: fiatal ↔ fejlődő ↔ érett ↔ csúcsán túl 

Íz (ízléssel viszgálva)

édesség: száraz ↔ félszáraz ↔ félédes ↔ édes
savasság: alacsony ↔ közepes ↔ magas
tannin/cserzőanyag: nincs ↔ alacsony ↔ közepes ↔ magas
alkohol: alacsony ↔ közepes ↔ magas 
test: könnyű ↔ közepes ↔ telt
íz: gyümölcsös ↔ virágos ↔ vegetális ↔ fűszeres ↔ ásványos ↔ animális ↔ fás/hordós jegyek
hosszúság: rövid ↔ közepes ↔ hosszú

Következtetések

minőség: gyenge ↔ átlagos/megfelelő ↔ jó ↔ nagyon jó ↔ kiváló
potenciál: még érlelni kell ↔ fogyasztásra érett, de még eltartható ↔ csúcsán van, már nem lesz jobb ↔ csúcsán túl

TOKAJI BORVIDÉK FEJLŐDÉSÉÉRT NKFT.

3910 Tokaj,
Dózsa György u. 2.
+36 (47) 552-030
info@tbft.hu
www.tbft.hu

unesco

Kövessenek minket:
fb /tokajiborvidekkulturtaj