Virágos és gyümölcsös jegyek

Virágos/florális: szirmok, rózsa, ibolya
Zöld gyümölcsök: zöld alma, piros alma, egres, körte, szőlő
Citrusok: grépfrút, citrom, lime (zöld citrom) (lé vagy héj?), pomelo
Csonthéjasok: őszibarack, sárgabarack, nektarin
Trópusi gyümölcsök: banán, licsi, mangó, dinnye, maracuja, ananász
Piros bogyósok: ribizli, tőzegáfonya, málna, eper/szamóca, cseresznye, szilva/ringló, meggy
Fekete bogyósok: fekete ribizli, szeder, áfonya, fekete cseresznye
Aszalt/szárított gyümölcsök: füge, aszalt szilva, mazsola, szultana (arany mazsola), aszalt meggy, lekvár, párol, főtt, sült gyümölcsök, befőtt (konzerv gyümölcsök)

Fűszerek/zöldség

Éretlen jegyek: kaliforniai zöld paprika (capsicum), fű, fehér bors, levél, paradicsom, burgonya
"Zöld" jegyek: fű, spárga, fekete ribizli levél
Gyógynövény: eukaliptusz, menta, gyógyszer, levendula, édeskömény, kapor
Zöldség: káposzta, zöldborsó, zöldbab, fekete és zöld olívabogyó
Édes fűszerek: fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, vanília
Pikáns fűszerek: fekete és fehér bors, édesgyökér, boróka

Hordó/egyéb

Egyszerű/semleges: egyszerű, semleges, jellegtelen
Autolízis: élesztő, keksz/kétszersült, kenyér, pirítós, sütemény, seprő
Tejtermék: vaj, sajt, tejszín, joghurt
Tölgy/fa: vanília, pirítós, cédrus, égetett fa, füst, gyanta
Magvak: mandula, kókusz, mogyoró, dió, kakaó (csokoládé), kávé
Animális: bőr, nyers hús, istálló, "hátsó udvar"
Érettség: vegetális jegyek, gomba, széna, nedves avar, vadhús, pikáns jegyek, dohány, cédrus, méz, gabona
Ásványosság: föld, benzin, gumi, kátrány, köves/acélos jegyek, nedves gyapjú ("ázott kutya").

TOKAJI BORVIDÉK FEJLŐDÉSÉÉRT NKFT.

3910 Tokaj,
Dózsa György u. 2.
+36 (47) 552-030
info@tbft.hu
www.tbft.hu

unesco

Kövessenek minket:
fb /tokajiborvidekkulturtaj