Várkastély
3905 Monok, Széchenyi István utca 12
várkastély
-

Általános információk

A falu központjában lévő dombtetőn, fallal övezett területen álló egyemeletes, kontyolt nyeregtetővel fedett kastély. A téglalap alaprajzú főtömeghez a nyugati sarkán kör alaprajzú, a keleti sarkán négyzet alaprajzú, bástyaszerű tömeg csatlakozik. Dél-keleti homlokzatán 2 tengelyes, oromzatos rizalit, a földszinten árkáddal, az emeleten loggiákkal, az oromzaton Andrássy-címer. Az észak-keleti telekhatáron kosáríves, tornácos gazdasági épület található a XVIII. századból. A földszinten gótikus ablakot találtak. A kastély íves záródású bejárata az északkeleti oldalon nyílik. A főhomlokzathoz hozzáépített loggia építészeti kiképzése barokk. Az emeleti részen festett sarokarmírozás, fekete-fehér színben, a párkány alatt futókutya díszítés. Telkén további, részben romos melléképületek találhatók, az északi kerítésfalban lévő barokk kapu pedig  befalazták.

Történelmi áttekintés

A község a XIV. század óta a Monoky családé volt.  A XIV. századi gótikus épületet a XVI-XVII. században reneszánsz, a XIX. században pedig klasszicista részletekkel gazdagították. A XVI. században bástyás erődfallal vették körül. 1566-ban a török megostromolta a várkastélyt és akkori gazdáját, Monoky Mihályt fogságba ejtette. A XVII. század végén Monok és várkastélya leányágon a Thökölyek és az Andrássyak birtoka lett, utóbbiaké maradt egészen 1945-ig. Timpanonjában az 1780-ig használt Andrássy címer található meg-  A kastélybelső falkutatásakor feltárták a korábban használt csigalépcsőt, az épület alatti pincehelyiségeket, valamint használatba helyezték az egykori belső pitvarból az emeletre vezető XIX. századi lépcsőt is. A kapualj boltozata XVII. századi, míg a földszint ma is boltozatos szobáit a XVII. századtól a XIX. századig bezárólag több periódusban boltozták be. A kapualjból nyíló nagy központi helyiségből nyílnak a földszint szobái, jobb oldaláról lépcső vezet le a pincébe. A kastélyt a termelőszövetkezet korábban magtárnak, majd irodák céljára használták, ma használaton kívül van.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzéke 4. Tokaj és környéke (Miskolc, 1992) Borovszky: Magyarország vármegyéi és városai Zemplén vármegye és Sátoraljaújhely (Magyarország vármegyéi és városai, 1905)ZEMPLÉN VÁRMEGYE KÖZSÉGEI Melegh Szabolcs: A monoki várkastély inventáriumai IN: Castrum Bene 7 (2008) 89-112. Gerőné Krámer Márta: A monoki középkori kastély falkutatása és építéstörténete. Magyar Műemlékvédelem, 1961–1962 muemlekem.hu

Galéria

nyitvatartás

nyitvatartás

Megjelenítés térképen

Térkép Útvonal

További ajánlatok

Szent Kereszt templom

Egres út 5, Erdőhorváti 3935

Szent Kereszt templom

Sárospataki képtár

Szent Erzsébet út 14, Sárospatak 3950

Sárospataki képtár

Lakóház, Hajdú köz 4.

Hajdú köz 4., Tokaj 3910

Lakóház, Hajdú köz 4.

Lakóház, Kazinczy út 50.

Kazinczy út 50, Sárospatak 3950

Lakóház, Kazinczy út 50.

Lakóház, Táncsics tér 2.

Táncsics tér 2., Sátoraljaújhely 3980

Lakóház, Táncsics tér 2.

Városháza

Rákóczi út 54, Tokaj 3910, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Városháza

Boros-ház

Rákóczi út 24., Sárospatak 3950

Boros-ház

Volt Megyeháza/ Városháza

Kossuth Lajos tér 5., Sátoraljaújhely 3980

Volt Megyeháza/ Városháza

Traktér

Kossuth út 34, Olaszliszka 3933

Traktér

Várfalak

Szt. Erzsébet utca 3-19. Szt. Erzsébet utca 4-10. Szt. Erzsébet utca 16-30. Béla király tér 2-14. , Sárospatak 3950

Várfalak

Vasútállomás

Fasor út 19., Sátoraljaújhely 3980

Vasútállomás

Dessewffy-kastély

Szent Imre út 4., Tolcsva 3934

Dessewffy-kastély

TOKAJI BORVIDÉK FEJLŐDÉSÉÉRT NKFT.

3910 Tokaj,
Dózsa György u. 2.
+36 (47) 552-030
info@tbft.hu
www.tbft.hu

unesco

Kövessenek minket:
fb /tokajiborvidekkulturtaj