Várkastély
3905 Monok, Széchenyi István utca 12
várkastély
-

Általános információk

A falu központjában lévő dombtetőn, fallal övezett területen álló egyemeletes, kontyolt nyeregtetővel fedett kastély. A téglalap alaprajzú főtömeghez a nyugati sarkán kör alaprajzú, a keleti sarkán négyzet alaprajzú, bástyaszerű tömeg csatlakozik. Dél-keleti homlokzatán 2 tengelyes, oromzatos rizalit, a földszinten árkáddal, az emeleten loggiákkal, az oromzaton Andrássy-címer. Az észak-keleti telekhatáron kosáríves, tornácos gazdasági épület található a XVIII. századból. A földszinten gótikus ablakot találtak. A kastély íves záródású bejárata az északkeleti oldalon nyílik. A főhomlokzathoz hozzáépített loggia építészeti kiképzése barokk. Az emeleti részen festett sarokarmírozás, fekete-fehér színben, a párkány alatt futókutya díszítés. Telkén további, részben romos melléképületek találhatók, az északi kerítésfalban lévő barokk kapu pedig  befalazták.

Történelmi áttekintés

A község a XIV. század óta a Monoky családé volt.  A XIV. századi gótikus épületet a XVI-XVII. században reneszánsz, a XIX. században pedig klasszicista részletekkel gazdagították. A XVI. században bástyás erődfallal vették körül. 1566-ban a török megostromolta a várkastélyt és akkori gazdáját, Monoky Mihályt fogságba ejtette. A XVII. század végén Monok és várkastélya leányágon a Thökölyek és az Andrássyak birtoka lett, utóbbiaké maradt egészen 1945-ig. Timpanonjában az 1780-ig használt Andrássy címer található meg-  A kastélybelső falkutatásakor feltárták a korábban használt csigalépcsőt, az épület alatti pincehelyiségeket, valamint használatba helyezték az egykori belső pitvarból az emeletre vezető XIX. századi lépcsőt is. A kapualj boltozata XVII. századi, míg a földszint ma is boltozatos szobáit a XVII. századtól a XIX. századig bezárólag több periódusban boltozták be. A kapualjból nyíló nagy központi helyiségből nyílnak a földszint szobái, jobb oldaláról lépcső vezet le a pincébe. A kastélyt a termelőszövetkezet korábban magtárnak, majd irodák céljára használták, ma használaton kívül van.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzéke 4. Tokaj és környéke (Miskolc, 1992) Borovszky: Magyarország vármegyéi és városai Zemplén vármegye és Sátoraljaújhely (Magyarország vármegyéi és városai, 1905)ZEMPLÉN VÁRMEGYE KÖZSÉGEI Melegh Szabolcs: A monoki várkastély inventáriumai IN: Castrum Bene 7 (2008) 89-112. Gerőné Krámer Márta: A monoki középkori kastély falkutatása és építéstörténete. Magyar Műemlékvédelem, 1961–1962 muemlekem.hu

Galéria

nyitvatartás

nyitvatartás

Megjelenítés térképen

Térkép Útvonal

További ajánlatok

Vay-ház

Comenius út 1., Sárospatak 3950

Vay-ház

Nagykönyvtár-Református kollégium

Rákóczi út 1., Nagykollégium épültének déli szárnya, Sárospatak 3950

Nagykönyvtár-Református kollégium

Lakóház, Hajdú köz 4.

Hajdú köz 4., Tokaj 3910

Lakóház, Hajdú köz 4.

Várkastély

Széchenyi István utca 12, Monok 3905, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Várkastély

Bodrogkeresztúr, Izraelita temető

Temető utca , Bodrogkeresztúr 3916, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Bodrogkeresztúr, Izraelita temető

Lakóház, Kazinczy út 8.

Kazinczy út 8., Sátoraljaújhely 3980

Lakóház, Kazinczy út 8.

Lakóház, Kazinczy út 35.

Kazinczy út 35., Sárospatak 3950

Lakóház, Kazinczy út 35.

Kőhíd

Szent István út , Olaszliszka 3933

Kőhíd

Lakóház

Bethlen Gábor út 3, Tokaj 3910

Lakóház

Tájház Bodrogkisfalud

Sallai út 8, Bodrogkisfalud 3917

Tájház Bodrogkisfalud

Cicvár (dézsmaház, magtár)

Kossuth Lajos utca 50, Mád 3909, Borsod-Abaúj-Zemplén

Cicvár (dézsmaház, magtár)

Szentháromság kápolna

Rákóczi út 29., Sátoraljaújhely 3980

Szentháromság kápolna

TOKAJI BORVIDÉK FEJLŐDÉSÉÉRT NKFT.

3910 Tokaj,
Dózsa György u. 2.
+36 (47) 552-030
info@tbft.hu
www.tbft.hu

unesco

Kövessenek minket:
fb /tokajiborvidekkulturtaj