Várkastély
3905 Monok, Széchenyi István utca 12
várkastély
-

Általános információk

A falu központjában lévő dombtetőn, fallal övezett területen álló egyemeletes, kontyolt nyeregtetővel fedett kastély. A téglalap alaprajzú főtömeghez a nyugati sarkán kör alaprajzú, a keleti sarkán négyzet alaprajzú, bástyaszerű tömeg csatlakozik. Dél-keleti homlokzatán 2 tengelyes, oromzatos rizalit, a földszinten árkáddal, az emeleten loggiákkal, az oromzaton Andrássy-címer. Az észak-keleti telekhatáron kosáríves, tornácos gazdasági épület található a XVIII. századból. A földszinten gótikus ablakot találtak. A kastély íves záródású bejárata az északkeleti oldalon nyílik. A főhomlokzathoz hozzáépített loggia építészeti kiképzése barokk. Az emeleti részen festett sarokarmírozás, fekete-fehér színben, a párkány alatt futókutya díszítés. Telkén további, részben romos melléképületek találhatók, az északi kerítésfalban lévő barokk kapu pedig  befalazták.

Történelmi áttekintés

A község a XIV. század óta a Monoky családé volt.  A XIV. századi gótikus épületet a XVI-XVII. században reneszánsz, a XIX. században pedig klasszicista részletekkel gazdagították. A XVI. században bástyás erődfallal vették körül. 1566-ban a török megostromolta a várkastélyt és akkori gazdáját, Monoky Mihályt fogságba ejtette. A XVII. század végén Monok és várkastélya leányágon a Thökölyek és az Andrássyak birtoka lett, utóbbiaké maradt egészen 1945-ig. Timpanonjában az 1780-ig használt Andrássy címer található meg-  A kastélybelső falkutatásakor feltárták a korábban használt csigalépcsőt, az épület alatti pincehelyiségeket, valamint használatba helyezték az egykori belső pitvarból az emeletre vezető XIX. századi lépcsőt is. A kapualj boltozata XVII. századi, míg a földszint ma is boltozatos szobáit a XVII. századtól a XIX. századig bezárólag több periódusban boltozták be. A kapualjból nyíló nagy központi helyiségből nyílnak a földszint szobái, jobb oldaláról lépcső vezet le a pincébe. A kastélyt a termelőszövetkezet korábban magtárnak, majd irodák céljára használták, ma használaton kívül van.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzéke 4. Tokaj és környéke (Miskolc, 1992) Borovszky: Magyarország vármegyéi és városai Zemplén vármegye és Sátoraljaújhely (Magyarország vármegyéi és városai, 1905)ZEMPLÉN VÁRMEGYE KÖZSÉGEI Melegh Szabolcs: A monoki várkastély inventáriumai IN: Castrum Bene 7 (2008) 89-112. Gerőné Krámer Márta: A monoki középkori kastély falkutatása és építéstörténete. Magyar Műemlékvédelem, 1961–1962 muemlekem.hu

Galéria

nyitvatartás

nyitvatartás

Megjelenítés térképen

Térkép Útvonal

További ajánlatok

Izraelita temető

Bodrogkeresztúri út , Tokaj 3910, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Izraelita temető

Lakóház, Szent Erzsébet út 20.

Szent Erzsébet út 20., Sárospatak 3950

Lakóház, Szent Erzsébet út 20.

Református templom

Kossuth 22/a, Erdőbénye 3932

Református templom

Prefektus ház

Fő utca 81, Tarcal 3915, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Prefektus ház

Waldbott-kastély

Hősök tere 10., Sátoraljaújhely 3980

Waldbott-kastély

Dessewffy-kastély

Szent Imre út 4., Tolcsva 3934

Dessewffy-kastély

Római katolikus plébániatemplom

Széchenyi tér , Sátoraljaújhely 3980

Római katolikus plébániatemplom

Berna-sor

Rákóczi út 1, Sárospatak 3950

Berna-sor

volt Arany Sas fogadó

Bethlen Gábor út 2, Tokaj 3910, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

volt Arany Sas fogadó

Nepomuki Szent János szobor

Rákóczi út , Szerencs 3900

Nepomuki Szent János szobor

Traktér

Kossuth út 34, Olaszliszka 3933

Traktér

volt Tokaj-hegyaljai Takarékpénztár

Rákóczi utca 48, Mád 3909, Borsod-Abaúj-Zemplén

volt Tokaj-hegyaljai Takarékpénztár

TOKAJI BORVIDÉK FEJLŐDÉSÉÉRT NKFT.

3910 Tokaj,
Dózsa György u. 2.
+36 (47) 552-030
info@tbft.hu
www.tbft.hu

unesco

Kövessenek minket:
fb /tokajiborvidekkulturtaj