Rákóczi-várkastély
3900 Szerencs, Rákóczi út 96
várkastély
-

Általános információk

Település központjában fallal, bástyával erődített, palánkkal övezett várkastély együttes. Az északi részét téglalap alaprajzú udvart körülfogó, egyemeletes, nyeregtetős épület alkotja, a déli homlokzat közepén sátortetős kaputoronnyal, a keleti homlokzaton XIX. századi terasszal. Az épülettől délre szabálytalan "U" alakban elhelyezkedő három épület áll, a nyugati és a déli oldalon egyemeletes, nyeregtetős épületek árkádos udvari homlokzattal, a keleti oldalon háromszintes, nyeregtetős magtár, az udvari oldalán árkádos, loggiás középrizalittal. Az épületek várfalra épültek, melyekhez a délkeleti sarkon sokszög alaprajzú bástya kapcsolódik.

Történelmi áttekintés

Az Árpád-hegy déli lejtőire felhúzódó középkori eredetű Szerencs falut és bencés apátságát 1558-ban foglalta el Némethy Ferenc tokaji kapitány. A hegy lábát körülölelő mocsár egyik kiemelkedésén építtette fel reneszánsz castellumát, felhasználva az apátság román és gótikus kőanyagának egy részét. A kétszintes, délnyugati sarkán toronnyal és fallal erődített palota késő középkori udvarház formára utal. Kőkeretes ajtók, ablakok, külső bádogkorlátos lépcsők díszítették. Némethy halála (1565) után különböző birtokosok kezén volt a vár, majd 1580-ban, zálogbirtokként Rákóczi Zsigmondnak adta a Szepesi Kamara. Az új birtokos még abban az évben építkezni kezdett.
Három építkezési fázist lehetett elkülöníteni a mai épületegyüttesben. A korai építkezésen nem nyúlnak a Némethy-féle palotához, csupán annak övezőfala vonalán többszintes palotaszárnyakkal körített belső udvart alakítanak ki. A későbbi építkezések során kelet felé újabb két traktussal, dél felé pedig bástyás külső várral bővítették a várat. Utóbbi építkezések alkalmával kicserélték a Némethy-féle kőkereteket, kandallókat. Díszes, lábakon álló kályhákat állítottak, újjáépítették a bábos külső lépcsőt, tornácot.
Rákóczi Zsigmond halálával lezárult Szerencs várának fényes korszaka. Fiai Sárospatakon építkeztek, a vár rezidencia-szerepe megszűnt. A harmincéves háború során 1644ben császári kézre került vár kemény ostrom után jutott vissza I. Rákóczi György fejedelem kezére. Az ágyúzás miatt a nyugati fal felső része leomlott, és megsérült a vár. A helyreállítás során lebontották a nyugati tornyot. Az épület összes kő ablak- és ajtókeretét lecserélték fa ácstokos-szerkezetekere, illetve kissé eltolva és magasítva újabb ablakokat készítettek. A földszint sík födémes szobáit beboltozták, az emeletekre csaposgerenda födém került. A falakat az udvar felőli és a déli oldalon mintegy 1,5 méterrel magasították - jobbára ide építve be a kiszedett reneszánsz keretköveket, kandallókat, kályhalábakat. A helyreállítás ellenére megmaradt Szerencs csendes birtokközpontnak.
Az egykor díszes „palotákban", kápolnában stb. gabonát, állatbőröket, ecetet és minden egyéb terméket tartottak. A XVIII. század derekára már a Rákóczi Julianna ágának kezén maradt (Erdődy család), nyugati és déli palotákból már magtár lett, majd ugyanerre a sorsra jutott az északi nagyterem és szomszédos szobái is. Lebontották az északi tornyot, csupán a keleti szárny három traktusában maradtak lakóhelyiségek. A XIX. században már egy birtokos maradt csupán, a Szirmay család. A reneszánsz lépcsőt lebontva belső lépcsőházat készíttettek, majd a század végén a tó felőli oldalon teraszt csatlakoztattak a várhoz. Kisebb átalakításokkal lényegében ez őrződött meg napjainkra a reneszánsz várkastélyból. Az épületben a Zempléni Múzeum, a Szerencsi Művelődési Központ és a Huszárvár szálló kapott helyet. A szálló fogad vendégeket az egyik épületszárnyban, míg a másik a Múzeumnak ad helyet.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzéke 4. Tokaj és környéke (Miskolc, 1992) Muemlekem.hu Szerencs-Rákóczi vár. 3. Genthon I., im. Duna -Tisza köze, Tiszántúl Felsővidék. (Bp. 1961) 275. Erdei Ferenc : A szerencsi vár holyreállítása. = Művéd 23 (1979) 204-215. http://www.szerencs.hu/varos/latnivalok/rakoczi-var

Galéria

nyitvatartás

nyitvatartás

Megjelenítés térképen

Térkép Útvonal

További ajánlatok

Római katolikus templom

Fő utca 1, Bodrogolaszi 3943, Borsod-Abaúj-Zemplén
+36 47 311-183

Római katolikus templom

Lakóház, Széchenyi tér 9.

Széchenyi tér 9., Sátoraljaújhely 3980

Lakóház, Széchenyi tér 9.

Gyógyszertár

Kossuth tér 12, Tokaj 3910, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Gyógyszertár

Várfalak

Szt. Erzsébet utca 3-19. Szt. Erzsébet utca 4-10. Szt. Erzsébet utca 16-30. Béla király tér 2-14. , Sárospatak 3950

Várfalak

Tokaj Okmányiroda

Rákóczi út 52, Tokaj 3910, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Tokaj Okmányiroda

Lakóház, Deák Ferenc út 3.

Deák Ferenc út 3., Sárospatak 3950

Lakóház, Deák Ferenc út 3.

Andrássy-kastély/iskola

Kossuth Lajos utca 15, Monok 3905, Borsod-Abaúj-Zemplén

Andrássy-kastély/iskola

Lakóház, Kossuth tér 16.

Kossuth tér 16., Sátoraljaújhely 3980

Lakóház, Kossuth tér 16.

Balogh-kúria

Vörösmarty utca 6, Tállya 3907
-

Balogh-kúria

Kurucz-kastély

Bajcsy-Zsilinszky Endre út 45., Tolcsva 3934

Kurucz-kastély

Lakóház

Táncsics utca 43, Mád 3909, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Lakóház

volt Zsinagóga

Serház utca 53, Tokaj 3910, Borsod-Abaúj-Zemplén
+36 (47) 552 000

volt Zsinagóga

TOKAJI BORVIDÉK FEJLŐDÉSÉÉRT NKFT.

3910 Tokaj,
Dózsa György u. 2.
+36 (47) 552-030
info@tbft.hu
www.tbft.hu

unesco

Kövessenek minket:
fb /tokajiborvidekkulturtaj