Rákóczi-várkastély
3900 Szerencs, Rákóczi út 96
várkastély
-

Általános információk

Település központjában fallal, bástyával erődített, palánkkal övezett várkastély együttes. Az északi részét téglalap alaprajzú udvart körülfogó, egyemeletes, nyeregtetős épület alkotja, a déli homlokzat közepén sátortetős kaputoronnyal, a keleti homlokzaton XIX. századi terasszal. Az épülettől délre szabálytalan "U" alakban elhelyezkedő három épület áll, a nyugati és a déli oldalon egyemeletes, nyeregtetős épületek árkádos udvari homlokzattal, a keleti oldalon háromszintes, nyeregtetős magtár, az udvari oldalán árkádos, loggiás középrizalittal. Az épületek várfalra épültek, melyekhez a délkeleti sarkon sokszög alaprajzú bástya kapcsolódik.

Történelmi áttekintés

Az Árpád-hegy déli lejtőire felhúzódó középkori eredetű Szerencs falut és bencés apátságát 1558-ban foglalta el Némethy Ferenc tokaji kapitány. A hegy lábát körülölelő mocsár egyik kiemelkedésén építtette fel reneszánsz castellumát, felhasználva az apátság román és gótikus kőanyagának egy részét. A kétszintes, délnyugati sarkán toronnyal és fallal erődített palota késő középkori udvarház formára utal. Kőkeretes ajtók, ablakok, külső bádogkorlátos lépcsők díszítették. Némethy halála (1565) után különböző birtokosok kezén volt a vár, majd 1580-ban, zálogbirtokként Rákóczi Zsigmondnak adta a Szepesi Kamara. Az új birtokos még abban az évben építkezni kezdett.
Három építkezési fázist lehetett elkülöníteni a mai épületegyüttesben. A korai építkezésen nem nyúlnak a Némethy-féle palotához, csupán annak övezőfala vonalán többszintes palotaszárnyakkal körített belső udvart alakítanak ki. A későbbi építkezések során kelet felé újabb két traktussal, dél felé pedig bástyás külső várral bővítették a várat. Utóbbi építkezések alkalmával kicserélték a Némethy-féle kőkereteket, kandallókat. Díszes, lábakon álló kályhákat állítottak, újjáépítették a bábos külső lépcsőt, tornácot.
Rákóczi Zsigmond halálával lezárult Szerencs várának fényes korszaka. Fiai Sárospatakon építkeztek, a vár rezidencia-szerepe megszűnt. A harmincéves háború során 1644ben császári kézre került vár kemény ostrom után jutott vissza I. Rákóczi György fejedelem kezére. Az ágyúzás miatt a nyugati fal felső része leomlott, és megsérült a vár. A helyreállítás során lebontották a nyugati tornyot. Az épület összes kő ablak- és ajtókeretét lecserélték fa ácstokos-szerkezetekere, illetve kissé eltolva és magasítva újabb ablakokat készítettek. A földszint sík födémes szobáit beboltozták, az emeletekre csaposgerenda födém került. A falakat az udvar felőli és a déli oldalon mintegy 1,5 méterrel magasították - jobbára ide építve be a kiszedett reneszánsz keretköveket, kandallókat, kályhalábakat. A helyreállítás ellenére megmaradt Szerencs csendes birtokközpontnak.
Az egykor díszes „palotákban", kápolnában stb. gabonát, állatbőröket, ecetet és minden egyéb terméket tartottak. A XVIII. század derekára már a Rákóczi Julianna ágának kezén maradt (Erdődy család), nyugati és déli palotákból már magtár lett, majd ugyanerre a sorsra jutott az északi nagyterem és szomszédos szobái is. Lebontották az északi tornyot, csupán a keleti szárny három traktusában maradtak lakóhelyiségek. A XIX. században már egy birtokos maradt csupán, a Szirmay család. A reneszánsz lépcsőt lebontva belső lépcsőházat készíttettek, majd a század végén a tó felőli oldalon teraszt csatlakoztattak a várhoz. Kisebb átalakításokkal lényegében ez őrződött meg napjainkra a reneszánsz várkastélyból. Az épületben a Zempléni Múzeum, a Szerencsi Művelődési Központ és a Huszárvár szálló kapott helyet. A szálló fogad fendégeket az egyik épületszárnyban, míg a másik Múzeumnak ad helyet.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzéke 4. Tokaj és környéke (Miskolc, 1992) Muemlekem.hu Szerencs-Rákóczi vár. 3. Genthon I., im. Duna -Tisza köze, Tiszántúl Felsővidék. (Bp. 1961) 275. Erdei Ferenc : A szerencsi vár holyreállítása. = Művéd 23 (1979) 204-215. http://www.szerencs.hu/varos/latnivalok/rakoczi-var

Galéria

nyitvatartás

nyitvatartás

Megjelenítés térképen

Térkép Útvonal

További ajánlatok

Görög katolikus templom

Bathó János út 1., Sárospatak 3950

Görög katolikus templom

Bessenyei-Szerviczky kápolna és kripta

Temető , Sátoraljaújhely 3980

Bessenyei-Szerviczky kápolna és kripta

Meczner-kastély

Rákóczi út 14, Makkoshotyka 3959

Meczner-kastély

Nepomuki Szent János szobor

Rákóczi út , Szerencs 3900

Nepomuki Szent János szobor

Lakóház, Kazinczy út 1.

Kazinczy út 1., Sátoraljaújhely 3980

Lakóház, Kazinczy út 1.

Római katolikus plébániaház

Széchenyi tér 10., Sátoraljaújhely 3980

Római katolikus plébániaház

Lakóház, Széchenyi tér 9.

Széchenyi tér 9., Sátoraljaújhely 3980

Lakóház, Széchenyi tér 9.

Izraelita temető

Bodrogkeresztúri út , Tokaj 3910, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Izraelita temető

Református templom

Kossuth Lajos utca , Szerencs 3900
47-362-090

Református templom

volt Tokaj-hegyaljai Takarékpénztár

Rákóczi utca 48, Mád 3909, Borsod-Abaúj-Zemplén

volt Tokaj-hegyaljai Takarékpénztár

Lakóház, Rákóczi út 12.

Rákóczi út 12., Sárospatak 3950

Lakóház, Rákóczi út 12.

Szirmay-kastély

Kossuth Lajos út 37, Tolcsva 3934, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Szirmay-kastély

TOKAJI BORVIDÉK FEJLŐDÉSÉÉRT NKFT.

3910 Tokaj,
Dózsa György u. 2.
+36 (47) 552-030
info@tbft.hu
www.tbft.hu

unesco

Kövessenek minket:
fb /tokajiborvidekkulturtaj