Zsinagóga
3909 Mád, Rákóczi utca 75
szakrális épület
-

Általános információk

A község főutcájától nyugatra emelkedő domboldalon szabadon álló, téglalap alaprajzú, K-Ny-i hossztengelyű, nyeregtetővel fedett zsinagóga. A nyugati, a főpárkányt alátámasztó pilaszterpárokkal osztott véghomlokzatokat magas, összetett íves körvonalú vázákkal díszített oromfalak zárja le. A déli homlokzat nyugati végén füzérdíszes faragott kőkeretelésű bejárati ajtó, szegmensívének záróköve fölött kartusba foglalt héber felirattal, szépművű vas ajtószárnyakkal. A belsőt magasan nyíló kosáríves záródású, kőkeretes ablakok világítják be. Az előcsarnokban kőből faragott kézmosó medence. A közel négyzetes liturgikus teret a középen elhelyezett tóraolvasó emelvényt közrefogó négy oszloppal alátámasztott kilenc csehsüvegboltozat fedi. A keleti végfalban gazdag stukkódíszítésű, oroszlánfigurákkal díszített oromzatú tóraszekrény. A falakon kartusba foglalt héber feliratok. A nyugati véghomlokzathoz kontyolt nyeregtetős bővítmény illetve a karzatra vezető lépcső csatlakozik.

Történelmi áttekintés

Copf stílusú zsinagóga, ma már funkciójának nem tesz eleget, nincs benne tóra, zarándokokat és turistákat fogadnak. Már 1750 táján volt Mádon zsinagóga, de a ma álló csak 1795-ben épült. Így is az ország legrégebbi zsinagógája, ami copf stílusban épült, és több mint 150 éven keresztül szolgálta a mádi zsidókat. Építését két gazdag család, a Brener és a Teitelbaum testvérek finanszírozták, akik mint borkereskedők telepedtek le Mádon. A zsinagóga belső térkialakítása lengyelországi hagyományokat követ. Ritkaság, hogy megtalálható az eredeti, falba épített persely és a kézmosó medence is. A falat egy márványtábla díszíti, ami a II. világháború idején elhurcolt 336 mádi zsidó emlékét őrzi. Az imaterem előterében kis helytörténeti kiállítás található. A XX. században hányattatott sorsa volt, s az ezredfordulóig úgy tűnt, hogy a zsinagóga sorsa a teljes pusztulás lesz, azonban szerencsére nem így történt. A 2004-es műemléki helyreállítás Európa Nostra-díjat kapott, és beválogatták a világ 100 legszebb zsinagógája közé.

http://csodarabbikutja.hu/hu/turizmus/elem/zsinagoga-969
Adalékok Zemplén-Vármegye Történetéhez, 1915. január-december (21. évfolyam, 1-4. szám) Budapest, 2005. (28. évfolyam)8. szám augusztus Csordás Lajos: Vendégoldal - A mádi zsinagóga, melyet elkerült az árvíz muemlekem.hu, Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzékei Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzéke 4. Tokaj és környéke (Miskolc, 1992)

Galéria

nyitvatartás

nyitvatartás

Megjelenítés térképen

Térkép Útvonal

További ajánlatok

Római katolikus templom

Kossuth út , Hercegkút 3958

Római katolikus templom

Görög katolikus templom

Szent József út 8, Sárospatak 3950

Görög katolikus templom

Lakóház, Hajdú köz 4.

Hajdú köz 4., Tokaj 3910

Lakóház, Hajdú köz 4.

Lavotta János síremléke

temető -, Tállya 0, Borsod-Abaúj-Zemplén

Lavotta János síremléke

Római katolikus templom / Jézus Szíve templom

Kossuth tér 7, Tokaj 3910, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Római katolikus templom / Jézus Szíve templom

Izraelita hitközségi épület/rabbiház

Rákóczi utca 74, Mád 3909, Borsod-Abaúj-Zemplén

Izraelita hitközségi épület/rabbiház

Maillott-kastély

Rákóczi utca 16-18, Tállya 3907, Borsod-Abaúj-Zemplén

Maillott-kastély

Meczner-kastély

Rákóczi út 46, Makkoshotyka 3959

Meczner-kastély

Lakóház, Kazinczy út 42

Kazinczy út 42, Sárospatak 3950

Lakóház, Kazinczy út 42

Szirmay-kastély

Kossuth Lajos út 37, Tolcsva 3934, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Szirmay-kastély

Lakóház, Kazinczy út 1.

Kazinczy út 1., Sátoraljaújhely 3980

Lakóház, Kazinczy út 1.

Református templom

Kossuth tér 9, Tokaj 3910
+36 47 352-226

Református templom

TOKAJI BORVIDÉK FEJLŐDÉSÉÉRT NKFT.

3910 Tokaj,
Dózsa György u. 2.
+36 (47) 552-030
info@tbft.hu
www.tbft.hu

unesco

Kövessenek minket:
fb /tokajiborvidekkulturtaj