Zsinagóga
3909 Mád, Rákóczi utca 75
szakrális épület
-

Általános információk

A község főutcájától nyugatra emelkedő domboldalon szabadon álló, téglalap alaprajzú, K-Ny-i hossztengelyű, nyeregtetővel fedett zsinagóga. A nyugati, a főpárkányt alátámasztó pilaszterpárokkal osztott véghomlokzatokat magas, összetett íves körvonalú vázákkal díszített oromfalak zárja le. A déli homlokzat nyugati végén füzérdíszes faragott kőkeretelésű bejárati ajtó, szegmensívének záróköve fölött kartusba foglalt héber felirattal, szépművű vas ajtószárnyakkal. A belsőt magasan nyíló kosáríves záródású, kőkeretes ablakok világítják be. Az előcsarnokban kőből faragott kézmosó medence. A közel négyzetes liturgikus teret a középen elhelyezett tóraolvasó emelvényt közrefogó négy oszloppal alátámasztott kilenc csehsüvegboltozat fedi. A keleti végfalban gazdag stukkódíszítésű, oroszlánfigurákkal díszített oromzatú tóraszekrény. A falakon kartusba foglalt héber feliratok. A nyugati véghomlokzathoz kontyolt nyeregtetős bővítmény illetve a karzatra vezető lépcső csatlakozik.

Történelmi áttekintés

Copf stílusú zsinagóga, ma már funkciójának nem tesz eleget, nincs benne tóra, zarándokokat és turistákat fogadnak. Már 1750 táján volt Mádon zsinagóga, de a ma álló csak 1795-ben épült. Így is az ország legrégebbi zsinagógája, ami copf stílusban épült, és több mint 150 éven keresztül szolgálta a mádi zsidókat. Építését két gazdag család, a Brener és a Teitelbaum testvérek finanszírozták, akik mint borkereskedők telepedtek le Mádon. A zsinagóga belső térkialakítása lengyelországi hagyományokat követ. Ritkaság, hogy megtalálható az eredeti, falba épített persely és a kézmosó medence is. A falat egy márványtábla díszíti, ami a II. világháború idején elhurcolt 336 mádi zsidó emlékét őrzi. Az imaterem előterében kis helytörténeti kiállítás található. A XX. században hányattatott sorsa volt, s az ezredfordulóig úgy tűnt, hogy a zsinagóga sorsa a teljes pusztulás lesz, azonban szerencsére nem így történt. A 2004-es műemléki helyreállítás Európa Nostra-díjat kapott, és beválogatták a világ 100 legszebb zsinagógája közé.

http://csodarabbikutja.hu/hu/turizmus/elem/zsinagoga-969
Adalékok Zemplén-Vármegye Történetéhez, 1915. január-december (21. évfolyam, 1-4. szám) Budapest, 2005. (28. évfolyam)8. szám augusztus Csordás Lajos: Vendégoldal - A mádi zsinagóga, melyet elkerült az árvíz muemlekem.hu, Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzékei Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzéke 4. Tokaj és környéke (Miskolc, 1992)

Galéria

nyitvatartás

nyitvatartás

Megjelenítés térképen

Térkép Útvonal

További ajánlatok

Lakóház, Tompa Mihály út 23.

Tompa út 23., Sátoraljaújhely 3980

Lakóház, Tompa Mihály út 23.

Rákóczi-ház

Kossuth utca 57, Bodrogkeresztúr 3916, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Rákóczi-ház

Római katolikus templom

Bajcsy-Zsilinszky út 67., Tolcsva 3934

Római katolikus templom

Kurucz-kastély

Bajcsy-Zsilinszky Endre út 45., Tolcsva 3934

Kurucz-kastély

Görög katolikus templom

Cerkó utca 3, Bodrogolaszi 3943

Görög katolikus templom

volt Postaház

Sóhalmi tér 2, Tállya 3907, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

volt Postaház

Evangélikus-templom

Kossuth utca 16, Tállya 3907, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Evangélikus-templom

Aspremont-kúria

Rákóczi utca 81, Mád 3909, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Aspremont-kúria

Lakóház, Deák Ferenc út 3.

Deák Ferenc út 3., Sárospatak 3950

Lakóház, Deák Ferenc út 3.

Református templom

Bodroghalász Béke köz 2., Sárospatak 3950

Református templom

Lakóház, Kazinczy út 42

Kazinczy út 42, Sárospatak 3950

Lakóház, Kazinczy út 42

Kőhíd

Szent István út , Olaszliszka 3933

Kőhíd

TOKAJI BORVIDÉK FEJLŐDÉSÉÉRT NKFT.

3910 Tokaj,
Dózsa György u. 2.
+36 (47) 552-030
info@tbft.hu
www.tbft.hu

unesco

Kövessenek minket:
fb /tokajiborvidekkulturtaj