Zsinagóga
3909 Mád, Rákóczi utca 75
szakrális épület
-

Általános információk

A község főutcájától nyugatra emelkedő domboldalon szabadon álló, téglalap alaprajzú, K-Ny-i hossztengelyű, nyeregtetővel fedett zsinagóga. A nyugati, a főpárkányt alátámasztó pilaszterpárokkal osztott véghomlokzatokat magas, összetett íves körvonalú vázákkal díszített oromfalak zárja le. A déli homlokzat nyugati végén füzérdíszes faragott kőkeretelésű bejárati ajtó, szegmensívének záróköve fölött kartusba foglalt héber felirattal, szépművű vas ajtószárnyakkal. A belsőt magasan nyíló kosáríves záródású, kőkeretes ablakok világítják be. Az előcsarnokban kőből faragott kézmosó medence. A közel négyzetes liturgikus teret a középen elhelyezett tóraolvasó emelvényt közrefogó négy oszloppal alátámasztott kilenc csehsüvegboltozat fedi. A keleti végfalban gazdag stukkódíszítésű, oroszlánfigurákkal díszített oromzatú tóraszekrény. A falakon kartusba foglalt héber feliratok. A nyugati véghomlokzathoz kontyolt nyeregtetős bővítmény illetve a karzatra vezető lépcső csatlakozik.

Történelmi áttekintés

Copf stílusú zsinagóga, ma már funkciójának nem tesz eleget, nincs benne tóra, zarándokokat és turistákat fogadnak. Már 1750 táján volt Mádon zsinagóga, de a ma álló csak 1795-ben épült. Így is az ország legrégebbi zsinagógája, ami copf stílusban épült, és több mint 150 éven keresztül szolgálta a mádi zsidókat. Építését két gazdag család, a Brener és a Teitelbaum testvérek finanszírozták, akik mint borkereskedők telepedtek le Mádon. A zsinagóga belső térkialakítása lengyelországi hagyományokat követ. Ritkaság, hogy megtalálható az eredeti, falba épített persely és a kézmosó medence is. A falat egy márványtábla díszíti, ami a II. világháború idején elhurcolt 336 mádi zsidó emlékét őrzi. Az imaterem előterében kis helytörténeti kiállítás található. A XX. században hányattatott sorsa volt, s az ezredfordulóig úgy tűnt, hogy a zsinagóga sorsa a teljes pusztulás lesz, azonban szerencsére nem így történt. A 2004-es műemléki helyreállítás Európa Nostra-díjat kapott, és beválogatták a világ 100 legszebb zsinagógája közé.

http://csodarabbikutja.hu/hu/turizmus/elem/zsinagoga-969
Adalékok Zemplén-Vármegye Történetéhez, 1915. január-december (21. évfolyam, 1-4. szám) Budapest, 2005. (28. évfolyam)8. szám augusztus Csordás Lajos: Vendégoldal - A mádi zsinagóga, melyet elkerült az árvíz muemlekem.hu, Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzékei Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzéke 4. Tokaj és környéke (Miskolc, 1992)

Galéria

nyitvatartás

nyitvatartás

Megjelenítés térképen

Térkép Útvonal

További ajánlatok

Zsinagóga

Fő utca 86, Tarcal 3915

Zsinagóga

Waldbott-kastély

Hősök tere 10., Sátoraljaújhely 3980

Waldbott-kastély

Patay-kastély

Cekeházi út , Abaújszántó 3881

Patay-kastély

Lakóház, Kossuth út 18.

Kossuth Lajos út 18., Sátoraljaújhely 3980

Lakóház, Kossuth út 18.

Rákóczi-kúria

Rákóczi utca 20, Tállya 3907, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Rákóczi-kúria

Vasvári Pál u. 3. Lakóház

Vasvári Pál utca 3, Tokaj 3910, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Vasvári Pál u. 3. Lakóház

Budaházy-Fekete-kúria

Vörösmarty utca 4, Erdőbénye 3932, Borsod-Abaúj-Zemplén
+36 30 860 6261

Budaházy-Fekete-kúria

Rákóczi-pince

Csokonai tér 6, Tállya 3907, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Rákóczi-pince

Kazinczy-emléképület

Széphalom, Kazinczy út 25., Sátoraljaújhely 3988

Kazinczy-emléképület

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló

Terézia kert 9, Tarcal 3915, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló

Vasútállomás

Fasor út 19., Sátoraljaújhely 3980

Vasútállomás

Lakóház, Táncsics tér 2.

Táncsics tér 2., Sátoraljaújhely 3980

Lakóház, Táncsics tér 2.

TOKAJI BORVIDÉK FEJLŐDÉSÉÉRT NKFT.

3910 Tokaj,
Dózsa György u. 2.
+36 (47) 552-030
info@tbft.hu
www.tbft.hu

unesco

Kövessenek minket:
fb /tokajiborvidekkulturtaj