Római katolikus templom
3950 Sárospatak, Szent Erzsébet tér
szakrális épület

Általános információk

Északi falával a városfalba épült, a téren szabadon álló, keletelt, tégalalap alaprajzú csarnoktemplom, melynek déli falához előcsarnok, felette oratórium, illetve nyugati falához nyolcszögletű torony kapcsolódik. A templom előtt délre rotunda, az egykori harangtorony és a kerítőfal maradványaival. A főbejárat a déli homlokzat előteréből nyílik. A hajó északi és déli homlokzatát nagyméretű, támpillérek közötti csúcsíves ablakok törik át. Az északi és a déli falban az egykori (1671) kapuáttörések nyomaival. A keleti homlokzatot három csúcsíves ablak töri át. A nyugati háromemeletes, nyolcszögletű toronyból nyílik egy újabb, egyenes záródású bejárat. A toronysisak alatt egykori óramű nyomai láthatók. Az épület nyeregtetős, palával fedett.

Történeti áttekintése:

XIV-XVI. században épült gótikus stílusú római katolikus templom.Boltozata 1787-ből, tornya 1802-ből.  A középkorban Keresztelő Szent János tiszteletére volt felszentelve. Helyén valószínűleg már állt egy román templom is. A Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt plébániatemplom több XIV. századi oklevélben is szerepel. S a falkutatás során előkerült XIV. század elejéről származó nagy mennyiségű gótikus faragványból is arra következtethetünk, hogy akkor volt egy nagyobb építési periódus. A templom jelenlegi alakját azonban a XV. század legvégén történő átépítéskor nyerte. Ez a XV. század végi templom magában rejti egy korábbi, a XV. század első felében épült templom maradványait is.
Már ez a XV. század első felében épült templom is szerves része a város erődítményrendszerének. Északi fala ráépült magára a városfalra, így világossá vált, hogy a XV. század első felében ennek a kőből épített városfalnak már állania kellett. A XVI. század első felében, mikor a mohácsi vész után a Perényiek lettek a pataki vár urai, velük együtt a templom is protestánssá lett ez azonban nem jelent nagyobb változásokat építészetileg. A XVII. század végén a templom ismét katolikussá lett.
A templomon az utolsó nagy változás a XVIII. század végén történt. 1737-ben hatalmas tűzvész pusztított Sárospatakon, melynek a templom is áldozata lett. Ideiglenesen rendbehozták utána, de 1779-re már annyira megromlott az állapota, hogy be kellett  zárni. Ekkor megkezdik helyreállítását, 1787-re fejezik be teljesen. Déli tornya helyett nyugati homlokzata elé építettek barokk tornyot. Ekkor épült a sekrestye is, a nyugati orgonakarzat, s valószínűleg ekkor — esetleg közvetlenül a tűzvész után — falazzák el az északi fal ablakait is. Berendezés: fő- és mellékoltárok, padok, rokokó; orgona 1794-ből, készítője Komornik János. A templom körül középkori körítőfal. A hely fontossága révén, egész megoldási módjával, méreteivel (40X 17 m) nagyon fontos helyet foglal el a középkori Magyarország késő-gótikus templomai között, egyedül a Felvidék nagy polgárvárosainak templomaival mérhető.
Molnár Vera:BESZÁMOLÓ A SÁROSPATAKI GÓTIKUS TEMPLOM 1964. ÉVI ÁSATÁSÁRÓL, muemlekem.hu

Galéria

nyitvatartás

nyitvatartás

Szentmisék rendje: Vasárnap, ünnepnap: 9.00, 10.30, 18.00 Hétköznap: 18.00

Megjelenítés térképen

Térkép Útvonal

További ajánlatok

Sütőüzem/pékség

Széchenyi út 12, Monok 3905

Sütőüzem/pékség

Zsinagóga

Rákóczi utca 75, Mád 3909, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Zsinagóga

volt Dessewffy-ház

Bethlen Gábor út 5, Tokaj 3910, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

volt Dessewffy-ház

Református templom

Bocskai utca 11, Tállya 3907
47 / 398-055

Református templom

Sárospataki képtár

Szent Erzsébet út 14, Sárospatak 3950

Sárospataki képtár

Lakóház, Tompa Mihály út 23.

Tompa út 23., Sátoraljaújhely 3980

Lakóház, Tompa Mihály út 23.

Római katolikus templom

Kossuth út , Hercegkút 3958

Római katolikus templom

Görög katolikus templom

Vasvári Pál utca 15, Tokaj 3910
+36 47-352-731

Görög katolikus templom

Patay-kastély

Cekeházi út , Abaújszántó 3881

Patay-kastély

Lakóház, Kazinczy út 42

Kazinczy út 42, Sárospatak 3950

Lakóház, Kazinczy út 42

Lakóház, Béla király tér 3.

Béla király tér 3, Sárospatak 3950

Lakóház, Béla király tér 3.

Lakóház, Kossuth Lajos út 63.

Kossuth Lajos út 63., Sárospatak 3950

Lakóház, Kossuth Lajos út 63.

TOKAJI BORVIDÉK FEJLŐDÉSÉÉRT NKFT.

3910 Tokaj,
Dózsa György u. 2.
+36 (47) 552-030
info@tbft.hu
www.tbft.hu

unesco

Kövessenek minket:
fb /tokajiborvidekkulturtaj