Római katolikus templom
3950 Sárospatak, Szent Erzsébet tér
szakrális épület

Általános információk

Északi falával a városfalba épült, a téren szabadon álló, keletelt, tégalalap alaprajzú csarnoktemplom, melynek déli falához előcsarnok, felette oratórium, illetve nyugati falához nyolcszögletű torony kapcsolódik. A templom előtt délre rotunda, az egykori harangtorony és a kerítőfal maradványaival. A főbejárat a déli homlokzat előteréből nyílik. A hajó északi és déli homlokzatát nagyméretű, támpillérek közötti csúcsíves ablakok törik át. Az északi és a déli falban az egykori (1671) kapuáttörések nyomaival. A keleti homlokzatot három csúcsíves ablak töri át. A nyugati háromemeletes, nyolcszögletű toronyból nyílik egy újabb, egyenes záródású bejárat. A toronysisak alatt egykori óramű nyomai láthatók. Az épület nyeregtetős, palával fedett.

Történeti áttekintése:

XIV-XVI. században épült gótikus stílusú római katolikus templom.Boltozata 1787-ből, tornya 1802-ből.  A középkorban Keresztelő Szent János tiszteletére volt felszentelve. Helyén valószínűleg már állt egy román templom is. A Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt plébániatemplom több XIV. századi oklevélben is szerepel. S a falkutatás során előkerült XIV. század elejéről származó nagy mennyiségű gótikus faragványból is arra következtethetünk, hogy akkor volt egy nagyobb építési periódus. A templom jelenlegi alakját azonban a XV. század legvégén történő átépítéskor nyerte. Ez a XV. század végi templom magában rejti egy korábbi, a XV. század első felében épült templom maradványait is.
Már ez a XV. század első felében épült templom is szerves része a város erődítményrendszerének. Északi fala ráépült magára a városfalra, így világossá vált, hogy a XV. század első felében ennek a kőből épített városfalnak már állania kellett. A XVI. század első felében, mikor a mohácsi vész után a Perényiek lettek a pataki vár urai, velük együtt a templom is protestánssá lett ez azonban nem jelent nagyobb változásokat építészetileg. A XVII. század végén a templom ismét katolikussá lett.
A templomon az utolsó nagy változás a XVIII. század végén történt. 1737-ben hatalmas tűzvész pusztított Sárospatakon, melynek a templom is áldozata lett. Ideiglenesen rendbehozták utána, de 1779-re már annyira megromlott az állapota, hogy be kellett  zárni. Ekkor megkezdik helyreállítását, 1787-re fejezik be teljesen. Déli tornya helyett nyugati homlokzata elé építettek barokk tornyot. Ekkor épült a sekrestye is, a nyugati orgonakarzat, s valószínűleg ekkor — esetleg közvetlenül a tűzvész után — falazzák el az északi fal ablakait is. Berendezés: fő- és mellékoltárok, padok, rokokó; orgona 1794-ből, készítője Komornik János. A templom körül középkori körítőfal. A hely fontossága révén, egész megoldási módjával, méreteivel (40X 17 m) nagyon fontos helyet foglal el a középkori Magyarország késő-gótikus templomai között, egyedül a Felvidék nagy polgárvárosainak templomaival mérhető.
Molnár Vera:BESZÁMOLÓ A SÁROSPATAKI GÓTIKUS TEMPLOM 1964. ÉVI ÁSATÁSÁRÓL, muemlekem.hu

Galéria

nyitvatartás

nyitvatartás

Szentmisék rendje: Vasárnap, ünnepnap: 9.00, 10.30, 18.00 Hétköznap: 18.00

Megjelenítés térképen

Térkép Útvonal

További ajánlatok

Nepomuki Szent János szobor

Rákóczi út , Szerencs 3900

Nepomuki Szent János szobor

Zsarnay-ház

Rákóczi út 22., Sárospatak 3950

Zsarnay-ház

Kapuzat

Bajcsy-Zsilinszky Endre út 18, Tokaj 3910, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Kapuzat

Református templom

Siberius János utca , Tarcal 3915
47/950321

Református templom

Patay-kastély

Cekeházi út , Abaújszántó 3881

Patay-kastély

Erdélyi-ház

Rákóczi út 33., Sárospatak 3950

Erdélyi-ház

Görög katolikus templom

Mártírok útja 49., Sátoraljaújhely 3980

Görög katolikus templom

Szirmay-kastély

Kossuth Lajos út 37, Tolcsva 3934, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Szirmay-kastély

Lakóház, Szent Erzsébet út 22.

Szent Erzsébet út 22, Sárospatak 3950

Lakóház, Szent Erzsébet út 22.

Sárospataki képtár

Szent Erzsébet út 14, Sárospatak 3950

Sárospataki képtár

Lakóház, Rákóczi út 12.

Rákóczi út 12., Sárospatak 3950

Lakóház, Rákóczi út 12.

Kossuth-ház

Esze Tamás út 3, Olaszliszka 3933

Kossuth-ház

TOKAJI BORVIDÉK FEJLŐDÉSÉÉRT NKFT.

3910 Tokaj,
Dózsa György u. 2.
+36 (47) 552-030
info@tbft.hu
www.tbft.hu

unesco

Kövessenek minket:
fb /tokajiborvidekkulturtaj