Református templom
3950 Sárospatak, Bodroghalász Béke köz 2.
szakrális épület

Általános információk

Szabadon álló, téglalap alaprajzú, kelet-nyugati tengelyű, fémlemezzel fedett kontyolt nyeregtetős épület, a bejárati homlokzaton négyzetes alaprajzú toronnyal, nyugati végén négyzetes alaprajzú toldalékkal. A torony és a templom sarkai visszaugratottan élszedettek. A sarkokat vakolatsávok követik, melyek így a párkányokat kísérő vízszintes vakolatsávokhoz kapcsolódva a homlokzatokat keretezik. A torony déli homlokzatán kannelúrás díszítésű kőkeretes ajtó nyílik. A szemöldökkő zárókő imitációjában csillag látható. A torony keleti homlokzatán, a karzatszinten vakolt szalagkeretes, szegmentíves záradékú ablak nyílik. Felette egyszerű osztópárkány fut körbe, ami csatlakozik a hosszház tagozottabb főpárkányához. A párkány feletti mező tengelyében vakolt szalagkeretes körablak látható. Felett szintén körbefutó övpárkány. A harangszintet oldalanként egy-egy, vakolt szalagkeretes, félköríves lezárású ablak nyitja meg. Ezen a szinten a sarkokat követő függőleges vakolatsávok tetején volutás fejezetek ülnek. Közeikben oldalanként egy-egy mélyített faltükör látható. A tornyot gazdagon tagozott párkány koronázza. A tornyot többszörösen ívelt és tört barokk gúlasisak fedi. A templom háromszög alakú oromfalakkal csatlakozik a toronyhoz. Az oromfalak alsó sarkain sarkukra állított kockák láthatóak. A torony északi oldala és a templom keleti homlokzata által közbezárt sarokban négyzetes alaprajzú építmény áll, ami a karzatra vezető csigalépcsőt foglalja magába. A templom északi és déli homlokzata három tengelyes, egy-egy szegmentíves záradékú ablakkal.
A templomhoz csatlakozó toldaléképület homlokzatain egy félköríves, keretezés nélküli ablak látható, és egy kőkeretes téglalap formájú ajtó nyílik, melynek szemöldökkövét évszámos zárókő gazdagítja. A kőkeret sarkait és a szárkövek közepét rozetták díszítik.

Történeti áttekintése:

Református templom, késő barokk, 1823-és 1826 között épült. A templomot a faluval együtt 1950-ben csatolták Sárospatakhoz. A mait megelőző templomát 1771-74 között építették, amely mellé haranglábat állítottak. A ma látható templom 1826-ra épült meg, 1857-ben csehsüveg boltozatos mennyezetet készítettek benne, ezeket a falak mellett álló kettős pillérek tartják. A keleti homlokzat előtti 32 m magas torony végül 1872-ben épült meg. Toronysisakján az 1898-as évszám szerepel, feltehetően akkor cserélték. Berendezés: szószék, stallum, copf, 1800 körül.A 280 kg-os (75 cm) harang felirata: „Isten dicsőségére öntették a bodroghalászi ref. buzgó hívek az Amerikában élő testvéreik hozzájárulásával, közadakozásból 1923-ban Szlezák László harangöntő által Budapesten.” A 64 kg-os (48 cm) felirata: „A maga költségén tsináltatta 1770-ben a petrahai ref. ecclesi.”

Muemlekem.hu, http://www.tirek.hu/turisztika/informacio/mutat/240/

Galéria

nyitvatartás

nyitvatartás

Megjelenítés térképen

Térkép Útvonal

További ajánlatok

Pálos-piarista épületegyüttes, rendház

Deák utca 14, Sátoraljaújhely 3980, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Pálos-piarista épületegyüttes, rendház

Lakóház

Kossuth utca 102, Bodrogkeresztúr 3916

Lakóház

Waldbott-kastély

Hősök tere 10., Sátoraljaújhely 3980

Waldbott-kastély

Borsay-kastély

Rákóczi utca 37, Mád 3909, Borsod-Abaúj-Zemplén

Borsay-kastély

Szentháromság templom

Batthyány utca 35, Mád 3909, Borsod-Abaúj-Zemplén

Szentháromság templom

Rozgonyi-vár

Vörösmarty út 2., Sárospatak 3950

Rozgonyi-vár

Cicvár (dézsmaház, magtár)

Kossuth Lajos utca 50, Mád 3909, Borsod-Abaúj-Zemplén

Cicvár (dézsmaház, magtár)

Szirmay-kastély

Kossuth út 13, Erdőbénye 3932

Szirmay-kastély

Balogh-kúria

Vörösmarty utca 6, Tállya 3907
-

Balogh-kúria

Waldbott-borház

Kincsem dűlő , Tolcsva 3934

Waldbott-borház

Lakóház, Kazinczy út 2.

Kazinczy út 2., Sátoraljaújhely 3980

Lakóház, Kazinczy út 2.

Zsinagóga

Fő utca 86, Tarcal 3915

Zsinagóga

TOKAJI BORVIDÉK FEJLŐDÉSÉÉRT NKFT.

3910 Tokaj,
Dózsa György u. 2.
+36 (47) 552-030
info@tbft.hu
www.tbft.hu

unesco

Kövessenek minket:
fb /tokajiborvidekkulturtaj