Szirmay-kastély
3934 Tolcsva, Kossuth Lajos út 37
lakóépület
-

Általános információk

Parkban szabadon álló, kerítéssel övezett, a klasszicista kiépítés után, szabálytalan alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület, amelynek északnyugati szárnyához még további bővítést toldottak. Részben alápincézett. Legjelentősebb és leghatásosabb része a középső szárny négy toszkánoszlopos, timpanonos portikusza, s mögötte az előcsarnok. Innen nyílnak a faragott díszű famennyezetes és falburkolatú helyiségek, közöttük könyvtárszoba és nagyterem. Egyik teremben az ajtók felett a Waldbott család, valamint további családok kastélyainak, címereinek múlt századi festményei. Az épülettoldalékok végén sarokrizalitok, a délkeletinél nagyobb veranda, az északkeletinél előtér találhatók.

Történelmi áttekintés

A barokk eredetű kastélyt 1710-1720 között Szirmay András építtette, majd a század folyamán az ő családja bővítette: klasszicista átépítés (1837-ig bezárólag). 1852-ben történhetett a kastély késő klasszicista stílusú átalakítása. Ennek során az épület keleti homlokzata elé oszlopos portikuszt emeltek, a nyugati homlokzat előtt pedig a díszterem nyugati irányú kibővítésével létrejött, a fal síkjából erősen előrelépő rizalit kapott helyet. Az ily módon megnövelt díszterem belsejét továbbá késő klasszicista díszítőelemekkel látták el. A XIX. század végén tulajdonos csere zajlott le: Szirmay István eladta a kastélyt 1878/1879-ben báró Waldbott Frigyes császári és királyi kamarásnak. Waldbott Frigyes hamarosan hozzákezdett a kastély historizáló stílusban történő átépítéséhez és kibővítéséhez. Az épület belső korszerűsítését már 1882-ben megkezdték. A munkálatok során a klasszicista főépületet északi irányban kibővítették egy új szárnnyal, amelynek keleti homlokzata elé egy enyhén előrelépő rizalit is épült. Ezen északi szárny északi végéhez egy L alakban kapcsolódó keresztszárnyat is emeltek a barokk kori pince fölé. Kisebb építkezések történtek még az épületen. Egyrészt a keleti homlokzat déli végén álló rizalit előtt egy négy pilléren nyugvó teraszt emeltek, másrészt a nyugati homlokzat két sokszög-alaprajzú kiugrását, valamint a keleti homlokzat északi szárnyának rizalitja elé épült hasonló kiugrást is ezután építették. A Waldbott család egészen a II. világháború végéig a kastélyban élt. Miután az épületet államosították, 1948-ban általános iskolát helyeztek el falai között. 2015-ben Tolcsva Község Önkormányzata EU-s turisztikai vonzerőfejlesztési pályázati támogatás segítségével megkezdte a kastély felújítását.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzékei Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzéke 7. Sárospatak és környéke (Miskolc, 1992), http://tolcsvaikastely.hu/, muemlekem.hu

Galéria

nyitvatartás

nyitvatartás

Megjelenítés térképen

Térkép Útvonal

További ajánlatok

Római katolikus plébániatemplom

Széchenyi tér , Sátoraljaújhely 3980

Római katolikus plébániatemplom

Görög katolikus templom

Rudabányácska, Bányácska út 74., Sátoraljaújhely 3945

Görög katolikus templom

Világörökségi Bormúzeum

Serház utca 55, Tokaj 3910

Világörökségi Bormúzeum

Evangélikus-templom

Kossuth utca 16, Tállya 3907, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Evangélikus-templom

volt Máriássy-kúria

Felső utca 48, Bodrogkeresztúr 3916, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

volt Máriássy-kúria

Zsinagóga

Fő utca 86, Tarcal 3915

Zsinagóga

Római katolikus templom

Szent Erzsébet tér , Sárospatak 3950

Római katolikus templom

Láczay borház falai

Megyer-hegy , Sárospatak 3950

Láczay borház falai

Lakóház, Kossuth tér 26.

Kossuth tér 26., Sátoraljaújhely 3980

Lakóház, Kossuth tér 26.

Lavotta János síremléke

temető -, Tállya 0, Borsod-Abaúj-Zemplén

Lavotta János síremléke

Tokaj Okmányiroda

Rákóczi út 52, Tokaj 3910, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Tokaj Okmányiroda

Lakóház, Szent József utca 2.

Szent József utca 2., Sárospatak 3950

Lakóház, Szent József utca 2.

TOKAJI BORVIDÉK FEJLŐDÉSÉÉRT NKFT.

3910 Tokaj,
Dózsa György u. 2.
+36 (47) 552-030
info@tbft.hu
www.tbft.hu

unesco

Kövessenek minket:
fb /tokajiborvidekkulturtaj