Szirmay-kastély
3934 Tolcsva, Kossuth Lajos út 37
lakóépület
-

Általános információk

Parkban szabadon álló, kerítéssel övezett, a klasszicista kiépítés után, szabálytalan alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület, amelynek északnyugati szárnyához még további bővítést toldottak. Részben alápincézett. Legjelentősebb és leghatásosabb része a középső szárny négy toszkánoszlopos, timpanonos portikusza, s mögötte az előcsarnok. Innen nyílnak a faragott díszű famennyezetes és falburkolatú helyiségek, közöttük könyvtárszoba és nagyterem. Egyik teremben az ajtók felett a Waldbott család, valamint további családok kastélyainak, címereinek múlt századi festményei. Az épülettoldalékok végén sarokrizalitok, a délkeletinél nagyobb veranda, az északkeletinél előtér találhatók.

Történelmi áttekintés

A barokk eredetű kastélyt 1710-1720 között Szirmay András építtette, majd a század folyamán az ő családja bővítette: klasszicista átépítés (1837-ig bezárólag). 1852-ben történhetett a kastély késő klasszicista stílusú átalakítása. Ennek során az épület keleti homlokzata elé oszlopos portikuszt emeltek, a nyugati homlokzat előtt pedig a díszterem nyugati irányú kibővítésével létrejött, a fal síkjából erősen előrelépő rizalit kapott helyet. Az ily módon megnövelt díszterem belsejét továbbá késő klasszicista díszítőelemekkel látták el. A XIX. század végén tulajdonos csere zajlott le: Szirmay István eladta a kastélyt 1878/1879-ben báró Waldbott Frigyes császári és királyi kamarásnak. Waldbott Frigyes hamarosan hozzákezdett a kastély historizáló stílusban történő átépítéséhez és kibővítéséhez. Az épület belső korszerűsítését már 1882-ben megkezdték. A munkálatok során a klasszicista főépületet északi irányban kibővítették egy új szárnnyal, amelynek keleti homlokzata elé egy enyhén előrelépő rizalit is épült. Ezen északi szárny északi végéhez egy L alakban kapcsolódó keresztszárnyat is emeltek a barokk kori pince fölé. Kisebb építkezések történtek még az épületen. Egyrészt a keleti homlokzat déli végén álló rizalit előtt egy négy pilléren nyugvó teraszt emeltek, másrészt a nyugati homlokzat két sokszög-alaprajzú kiugrását, valamint a keleti homlokzat északi szárnyának rizalitja elé épült hasonló kiugrást is ezután építették. A Waldbott család egészen a II. világháború végéig a kastélyban élt. Miután az épületet államosították, 1948-ban általános iskolát helyeztek el falai között. 2015-ben Tolcsva Község Önkormányzata EU-s turisztikai vonzerőfejlesztési pályázati támogatás segítségével megkezdte a kastély felújítását.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzékei Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzéke 7. Sárospatak és környéke (Miskolc, 1992), http://tolcsvaikastely.hu/, muemlekem.hu

Galéria

nyitvatartás

nyitvatartás

Megjelenítés térképen

Térkép Útvonal

További ajánlatok

Lakóház, Kossuth tér 26.

Kossuth tér 26., Sátoraljaújhely 3980

Lakóház, Kossuth tér 26.

Református templom

Kossuth 22/a, Erdőbénye 3932

Református templom

Traktér

Kossuth út 34, Olaszliszka 3933

Traktér

Berna-sor

Rákóczi út 1, Sárospatak 3950

Berna-sor

Görög katolikus templom

Rákóczi út 98, Abaújszántó 3881

Görög katolikus templom

Református templom

Rákóczi út 63, Abaújszántó 3881

Református templom

Nepomuki Szent János szobor

Batthyány tér , Mád 3909, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Nepomuki Szent János szobor

Lakóház, Rákóczi út 12.

Rákóczi út 12., Sárospatak 3950

Lakóház, Rákóczi út 12.

Lakóház, Kossuth tér 24.

Kossuth tér 24., Sátoraljaújhely 3980

Lakóház, Kossuth tér 24.

Szinyei-ház

Kazinczy út 23., Sárospatak 3950

Szinyei-ház

Nepomuki Szent János szobor

Kossuth tér , Tokaj 3910

Nepomuki Szent János szobor

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló

Terézia kert 9, Tarcal 3915, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló

TOKAJI BORVIDÉK FEJLŐDÉSÉÉRT NKFT.

3910 Tokaj,
Dózsa György u. 2.
+36 (47) 552-030
info@tbft.hu
www.tbft.hu

unesco

Kövessenek minket:
fb /tokajiborvidekkulturtaj