Budaházy-Fekete-kúria
3932 Erdőbénye, Vörösmarty utca 4
kúria
+36 30 860 6261

Általános információk

Domboldalon, az utcavonaltól távol, a kertben szabadon álló, L alaprajzú, az utca felől egyemeletes, a hátsókert felől földszintes kúria. Homlokzatait többé-kevésbé egységes, későbarokk fehérre meszelt, architektúra díszíti. Eredeti homlokzata valószínűleg nem a most látható. Az udvar felől az egyik szárny háromtengelyes homlokzatú, manzárdtetővel fedett, tetődíszén 1791-es évszámmal. A másik kéttengelyes, nyeregtetős, nyílás nélküli oromzatos végfallal. Az előbbi földszintjén két fekvő magtárablak, felettük vakolat táblák, emellett kosáríves, kőkeretes kapu, az utóbbin egy fekvő ablak és kereteletlen szegmensíves ajtó. A földszint erőteljes osztópárkánya fölött a homlokzatok tükrökkel tagoltak, közöttük három, illetve kettő kőkeretes ablak. Erős kiülésű, tagozott főpárkány található efelett. A domboldalban épült manzárdtetős szárny déli oldala földszintes, ugyancsak kőkeretes ablakokkal, erőteljes párkányokkal. Az épület mellett lépcsősor vezet fel a domboldalon az utcaszintig. Ezen az oldalon három keretelt ablak és alatta egy fekvő ablak látható. Felül koszorúpárkány, alul kőlapokkal borított falszegély nyújt tagolást.

Történelmi áttekintés

1650 körül épült késő reneszánsz kúria, az építtető feltételezhetően Budaházy András. XVIII. század végi barokk átalakításokkal, valamint egyes XIX. és XX.századi alakításokkal. Az első periódusú épület a XVIII. század végéig változatlan formában fennállt. Egy tűzvész valamikor a XVIII. század végén, valószínűleg még 1778 előtt pusztíthatott az épületben, mert a megégett falfelületet a barokk átépítés habarcsa fedi. Ezután következett a későbarokk felújítás, kiegészítés. A homlokzatok is ekkor nyerték el ma is látható architektúrájukat. A romos és használaton kívül álló épület helyreállítása és kibővítése ekkor történt meg. Az átépítés befejezésének dátumát jelölheti a tetődíszen látható 1791-es évszám. Az átépítés megváltoztatta az épület külső megjelenését és belső elosztását. Egy újabb építési periódus 1869-ig befejeződhetett, amikor is kisebb helység elválasztási, falazási, boltozási munkákat végeztek.
Az utolsó XIX. századi kisebb átalakítási, falazási munkák, minden bizonnyal 1876-ban, Szűcs Gyula és Margitay Borbála ideköltözésekor történt. Az épület utolsó, már a második világháborút követő átalakításának eredménye egy íves átjáró elfalazása, az egyik falban feltárt, a falat teljesen áttörő kis nyílás elfalazása, illetve a jelenlegi mellékhelyiségek kialakítása, a kályhák bontása és fűtőnyílásaik elfalazása, valamint a nyugati szárny alatti pince két részre osztása. Nyugat felé, a hegyoldalba vájt pince koráról semmiféle információval nem rendelkezünk. Bejáratát modern falazat övezi, így az sem zárható ki, hogy csak XX. századi. Jelenleg a kúriában pincészet található: https://www.bfk-tokaj.hu/

KERESZTESSY CSABA :Az erdőbényei Budaházy-Fekete-kúria. In: Koppány Tibor hetvenedik születésnapjára - tanulmányok. Szerkesztették: Bardoly István és László Csaba (Művészettörténet - Műemlékvédelem X.). Budapest, 1998. 279-307. p. (társszerző: Simon Zoltán)
F. Mentényi Klára szerk.: Műemlékvédelmi Szemle 1999/1-2. szám Az Országos Műemléki Felügyelőség tájékoztatója (Budapest, 1999)TÁJÉKOZTATÓMűemlékfelújítások és –helyreállítások 1997-ben (Összeállította: Ivicsics Péter)
Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzéke 4. Tokaj és környéke (Miskolc, 1992)
muemlekem.hu

Galéria

nyitvatartás

nyitvatartás

Megjelenítés térképen

Térkép Útvonal

További ajánlatok

Lavotta János síremléke

temető -, Tállya 0, Borsod-Abaúj-Zemplén

Lavotta János síremléke

Lakóház

Rózsa utca 22, Tállya 3907

Lakóház

Borostyán szálló/ Múzsák Múzeuma

Szent Erzsébet utca 30, Sárospatak 3950

Borostyán szálló/ Múzsák Múzeuma

Nepomuki Szent János szobor

Kossuth tér , Tokaj 3910

Nepomuki Szent János szobor

Kazinczy-emléképület

Széphalom, Kazinczy út 25., Sátoraljaújhely 3988

Kazinczy-emléképület

Urunk Mennybemenetele római katolikus templom

Fő utca 96, Tarcal 3915, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Urunk Mennybemenetele római katolikus templom

Zsinagóga

Rákóczi utca 75, Mád 3909, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Zsinagóga

Szepsi Laczkó Máté Emlékház

Kossuth út 24, Erdőbénye 3932

Szepsi Laczkó Máté Emlékház

Lakóház, Szent Erzsébet út 20.

Szent Erzsébet út 20., Sárospatak 3950

Lakóház, Szent Erzsébet út 20.

Erdélyi-ház

Rákóczi út 33., Sárospatak 3950

Erdélyi-ház

Szentháromság templom

Batthyány utca 35, Mád 3909, Borsod-Abaúj-Zemplén

Szentháromság templom

Lakóház

Bethlen Gábor út 3, Tokaj 3910

Lakóház

TOKAJI BORVIDÉK FEJLŐDÉSÉÉRT NKFT.

3910 Tokaj,
Dózsa György u. 2.
+36 (47) 552-030
info@tbft.hu
www.tbft.hu

unesco

Kövessenek minket:
fb /tokajiborvidekkulturtaj