Budaházy-Fekete-kúria
3932 Erdőbénye, Vörösmarty utca 4
kúria
+36 30 860 6261

Általános információk

Domboldalon, az utcavonaltól távol, a kertben szabadon álló, L alaprajzú, az utca felől egyemeletes, a hátsókert felől földszintes kúria. Homlokzatait többé-kevésbé egységes, későbarokk fehérre meszelt, architektúra díszíti. Eredeti homlokzata valószínűleg nem a most látható. Az udvar felől az egyik szárny háromtengelyes homlokzatú, manzárdtetővel fedett, tetődíszén 1791-es évszámmal. A másik kéttengelyes, nyeregtetős, nyílás nélküli oromzatos végfallal. Az előbbi földszintjén két fekvő magtárablak, felettük vakolat táblák, emellett kosáríves, kőkeretes kapu, az utóbbin egy fekvő ablak és kereteletlen szegmensíves ajtó. A földszint erőteljes osztópárkánya fölött a homlokzatok tükrökkel tagoltak, közöttük három, illetve kettő kőkeretes ablak. Erős kiülésű, tagozott főpárkány található efelett. A domboldalban épült manzárdtetős szárny déli oldala földszintes, ugyancsak kőkeretes ablakokkal, erőteljes párkányokkal. Az épület mellett lépcsősor vezet fel a domboldalon az utcaszintig. Ezen az oldalon három keretelt ablak és alatta egy fekvő ablak látható. Felül koszorúpárkány, alul kőlapokkal borított falszegély nyújt tagolást.

Történelmi áttekintés

1650 körül épült késő reneszánsz kúria, az építtető feltételezhetően Budaházy András. XVIII. század végi barokk átalakításokkal, valamint egyes XIX. és XX.századi alakításokkal. Az első periódusú épület a XVIII. század végéig változatlan formában fennállt. Egy tűzvész valamikor a XVIII. század végén, valószínűleg még 1778 előtt pusztíthatott az épületben, mert a megégett falfelületet a barokk átépítés habarcsa fedi. Ezután következett a későbarokk felújítás, kiegészítés. A homlokzatok is ekkor nyerték el ma is látható architektúrájukat. A romos és használaton kívül álló épület helyreállítása és kibővítése ekkor történt meg. Az átépítés befejezésének dátumát jelölheti a tetődíszen látható 1791-es évszám. Az átépítés megváltoztatta az épület külső megjelenését és belső elosztását. Egy újabb építési periódus 1869-ig befejeződhetett, amikor is kisebb helység elválasztási, falazási, boltozási munkákat végeztek.
Az utolsó XIX. századi kisebb átalakítási, falazási munkák, minden bizonnyal 1876-ban, Szűcs Gyula és Margitay Borbála ideköltözésekor történt. Az épület utolsó, már a második világháborút követő átalakításának eredménye egy íves átjáró elfalazása, az egyik falban feltárt, a falat teljesen áttörő kis nyílás elfalazása, illetve a jelenlegi mellékhelyiségek kialakítása, a kályhák bontása és fűtőnyílásaik elfalazása, valamint a nyugati szárny alatti pince két részre osztása. Nyugat felé, a hegyoldalba vájt pince koráról semmiféle információval nem rendelkezünk. Bejáratát modern falazat övezi, így az sem zárható ki, hogy csak XX. századi. Jelenleg a kúriában pincészet található: https://www.bfk-tokaj.hu/

KERESZTESSY CSABA :Az erdőbényei Budaházy-Fekete-kúria. In: Koppány Tibor hetvenedik születésnapjára - tanulmányok. Szerkesztették: Bardoly István és László Csaba (Művészettörténet - Műemlékvédelem X.). Budapest, 1998. 279-307. p. (társszerző: Simon Zoltán)
F. Mentényi Klára szerk.: Műemlékvédelmi Szemle 1999/1-2. szám Az Országos Műemléki Felügyelőség tájékoztatója (Budapest, 1999)TÁJÉKOZTATÓMűemlékfelújítások és –helyreállítások 1997-ben (Összeállította: Ivicsics Péter)
Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzéke 4. Tokaj és környéke (Miskolc, 1992)
muemlekem.hu

Galéria

nyitvatartás

nyitvatartás

Megjelenítés térképen

Térkép Útvonal

További ajánlatok

Római katolikus plébániaház

Óvár utca 58, Tokaj 3910, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Római katolikus plébániaház

Kurucz-kastély

Bajcsy-Zsilinszky Endre út 45., Tolcsva 3934

Kurucz-kastély

Napközi otthon/Zeneiskola

Rákóczi út 6., Sárospatak 3950

Napközi otthon/Zeneiskola

Volt Megyeháza/ Városháza

Kossuth Lajos tér 5., Sátoraljaújhely 3980

Volt Megyeháza/ Városháza

Erdélyi-ház

Rákóczi út 33., Sárospatak 3950

Erdélyi-ház

Kőhíd

Szent István út , Olaszliszka 3933

Kőhíd

Ulánus-ház/ Helytörténeti Gyűjtemény és Bormúzeum

Béke út 42, Abaújszántó 3881

Ulánus-ház/ Helytörténeti Gyűjtemény és Bormúzeum

Várrom

Sziget (Bodrogzug) , Tokaj 3910, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Várrom

Rákóczi-Dessewffy-kastély

Bajcsy-Zsilinszky Endre út 19, Tokaj 3910, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Rákóczi-Dessewffy-kastély

Református templom

Rákóczi út 63, Abaújszántó 3881

Református templom

Új Vay-kastély

Rákóczi utca 36, Golop 3906

Új Vay-kastély

Lakóház, Kossuth tér 8.

Kossuth tér 8., Sátoraljaújhely 3980

Lakóház, Kossuth tér 8.

TOKAJI BORVIDÉK FEJLŐDÉSÉÉRT NKFT.

3910 Tokaj,
Dózsa György u. 2.
+36 (47) 552-030
info@tbft.hu
www.tbft.hu

unesco

Kövessenek minket:
fb /tokajiborvidekkulturtaj