Volt Megyeháza/ Városháza
3980 Sátoraljaújhely, Kossuth Lajos tér 5.
középület

Általános információk

Utcasorban szabadon álló, U alaprajzú, egyemeletes épület. Vakolt főhomlokzatát középen oromzatos, két szélén kontyolt tetős rizalitok tagolják. A földszinten egyenes záródású, egyszerű szalagkeretes ablakok találhatók, az emeleten, a sarkoknál megtört egyeneszárúdású ablakok, felettük szegmensíves szemöldökpárkány. Alattuk egyszerű faltükrös mellvéddísz. A középrizalitban a díszterem három magas ablaka félkörívvel zárul. Felettük barokkos ívű szemöldökpárkány, alattuk szabálytalan faltükrök. A főbejáratot vasrácsos erkélyt hordozó díszes fejezetű oszlopokkal közrefogott kőkapuzat emeli ki, melyet oldalt két nagyméretű kőváza díszít. Az udvari homlokzatok árkádosak, részben beüvegezve, részben befalazva. Az épülethez későbbi toldás kapcsolódik. Az épületben található levéltár faberendezése a 19. század első feléből származik.

Történeti áttekintése:

A vármegyeháza alapkövét 1761-ben tették le a földesúr, Trautsohn herceg által adományozott telken. Tervezője Sylvester Április, olasz építész volt, aki előzőleg Szabolcs megye erősen hasonló nagykállói vármegyeházát is tervezte. 1768-ban vehették használatba a sátoraljaújhelyi vármegyeházát. Később, 1772-ben született határozat, hogy a levéltárat az északi szárny emeletén kell elhelyezni, aminek bútorzatát Speck József újhelyi asztalosmester, a vasmunkákat pedig Olasz Sándor kovács készítette 1776-ban. Ekkor készült el a faragott polcsor, amely az egész falfelületet kitöltötte, és ma is a levéltár egyik fő dísze. A vármegyeháza bővítésére többször is készült terv. A 18. század végén istállókat és börtönt építettek a központi épülethez, de jelentősebb bővítésre csak 1832-ben került sor, valamint a levéltárat 1839-ben bővítették. A már klasszicista stílusú bútorzat Tutler József, helyi asztalos munkája. Legnevesebb dolgozója a levéltárnak Kazinczy Ferenc volt, aki 1815— 1831 között tevékenykedett itt a „vármegye napibéreseként". 1968-ban állították fel az épület udvarában, egykori munkahelyével szemben Kazinczy Ferenc szobrát,melyet Pátzay Pál készített.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzékei Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzéke 7. Sárospatak és környéke (Miskolc, 1992) muemlekem.hu

Galéria

nyitvatartás

nyitvatartás

Megjelenítés térképen

Térkép Útvonal

További ajánlatok

Traktér

Kossuth út 34, Olaszliszka 3933

Traktér

Kazinczy Ferenc Múzeum

Dózsa György út 11., Sátoraljaújhely 3980

Kazinczy Ferenc Múzeum

Sárospatak: Rákóczi Pince

Szent Erzsébet utca 19, Sárospatak 3950

Sárospatak: Rákóczi Pince

Patay-kastély

Cekeházi út , Abaújszántó 3881

Patay-kastély

Ulánus-ház/ Helytörténeti Gyűjtemény és Bormúzeum

Béke út 42, Abaújszántó 3881

Ulánus-ház/ Helytörténeti Gyűjtemény és Bormúzeum

Szent Kereszt templom

Egres út 5, Erdőhorváti 3935

Szent Kereszt templom

Sütőüzem/pékség

Széchenyi út 12, Monok 3905

Sütőüzem/pékség

Rákóczi pince

Kossuth tér 15, Tokaj 3910, Borsod-Abaúj-Zemplén
30/436-5767

Rákóczi pince

Nepomuki Szent János szobor

Batthyány tér , Mád 3909, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Nepomuki Szent János szobor

volt Arany Sas fogadó

Bethlen Gábor út 2, Tokaj 3910, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

volt Arany Sas fogadó

Maillott-kastély

Rákóczi utca 16-18, Tállya 3907, Borsod-Abaúj-Zemplén

Maillott-kastély

Református templom

Bodroghalász Béke köz 2., Sárospatak 3950

Református templom

TOKAJI BORVIDÉK FEJLŐDÉSÉÉRT NKFT.

3910 Tokaj,
Dózsa György u. 2.
+36 (47) 552-030
info@tbft.hu
www.tbft.hu

unesco

Kövessenek minket:
fb /tokajiborvidekkulturtaj