Régi Vay-kastély
3906 Golop, Rákóczi Ferenc utca 34
kastély

Általános információk

Parkban, szabadonálló magasföldszintes, egyemeletes kastély. Téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetővel fedett főtömbjéhez a nyugati- és keleti (átlós irányú) sarkán kontyolt tetővel fedett, bástyaszerű tömbök csatlakoznak. A főtömb nyugati homlokzata háromtengelyes, déli homlokzata kéttengelyes, az emeleten nagyobb méretű, egykor reneszánsz tagolású kőkeretes, a földszinten kisebb, eredetileg kőkeretes ablakokkal, illetve a nyugati homlokzat északi végszakaszán egy korábbi ablak helyén kialakított hasábkeretes földszinti ajtóval. A további két - északi és keleti - homlokzat szabálytalan nyílásrendszert mutat. Egyszerű, részben korábbi nyílások átalakításával létrejött ablakok tagolják szabálytalan rendszerben a két sarokbővítményt is. Közülük az északnyugati, nagyobb bővítmény déli falában került elő a kastély legkorábbi, íves kőkeretes, később elfalazott bejárata.
Mind a főtömb, mind a saroktömbök alápincézettek, ezért a földszint kissé emelt járószintű. A főtömb a földszinten és az emeleten egyaránt nagyobb déli és kisebb északi térre tagolódik. Utóbbi foglalja magába a lépcsőfeljárót. E terek eredetileg sík mennyezetesek voltak. A földszintet később északon részben megosztották, és végig beboltozták. Az épülettel egyidős fiókos dongaboltozat csak a délkeleti saroktömb földszintjén volt. Az eredeti, később szélesített ajtónyílások a mai ajtók helyén voltak. Az északi lépcsős tér délkeleti sarkában az emeleten reneszánsz tagozású kőkandalló állt.

Történelmi áttekintés

XVI-XVII. századi kastély. A kastélyt 1592 körül emeltette Golopi Gáspár. Utódai a XVII. század végén az Ibrányiak örökölték, majd a XVIII. század elejétől a Vay család birtokában volt. Hajdan fallal-árokkal övezett épület lehetett. Kertjében áll az új Vay - kastély, parkja szépen gondozott és változatos angolpark volt, ami elpusztult, azonban a legújabb felújítás után próbálják visszaállítani régi fényét.

Hidrológiai tájékoztató, 1967.1. szám, május Dr. Schréter Zoltán: A geológiai és a hidrológia kapcsolata
Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzéke 4. Tokaj és környéke (Miskolc, 1992)
muemlekem.hu F. Mentényi Klára szerk.: Műemlékvédelmi Szemle 1996/1. szám Az Országos Műemléki Felügyelőség tájékoztatója (Budapest, 1996)TÁJÉKOZTATÓMűemlékfelújítások- és helyreállítások 1994-ben (Összeállította: Ivicsics Péter) Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képekben. Magyarország 6. kötete. Felső-Magyarország (2. rész) (Budapest, 1900)Felső-Magyarország II. rész Az éjszakkeleti Kárpátok vidékeZemplénmegye. Wekerle Sándortól Vasárnapi Ujság – 1864. 29. szám / 1864-07-17

Galéria

nyitvatartás

nyitvatartás

Megjelenítés térképen

Térkép Útvonal

További ajánlatok

Római katolikus templom

Szent Erzsébet tér , Sárospatak 3950

Római katolikus templom

Patay-kastély

Cekeházi út , Abaújszántó 3881

Patay-kastély

Új Vay-kastély

Rákóczi utca 36, Golop 3906

Új Vay-kastély

Görög katolikus templom

Rákóczi út 98, Abaújszántó 3881

Görög katolikus templom

Iskola

Kazinczy út 12., Sátoraljaújhely 3980

Iskola

Andrássy László lakóháza

Fő utca 116, Tarcal 3915, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Andrássy László lakóháza

Görög katolikus templom

Rudabányácska, Bányácska út 74., Sátoraljaújhely 3945

Görög katolikus templom

Lakóház

Rózsa utca 22, Tállya 3907

Lakóház

Szirmay-kastély

Kossuth út 13, Erdőbénye 3932

Szirmay-kastély

Rozgonyi-vár

Vörösmarty út 2., Sárospatak 3950

Rozgonyi-vár

Lakóház, Kossuth tér 16.

Kossuth tér 16., Sátoraljaújhely 3980

Lakóház, Kossuth tér 16.

Lakóház, Kossuth Lajos út 63.

Kossuth Lajos út 63., Sárospatak 3950

Lakóház, Kossuth Lajos út 63.

TOKAJI BORVIDÉK FEJLŐDÉSÉÉRT NKFT.

3910 Tokaj,
Dózsa György u. 2.
+36 (47) 552-030
info@tbft.hu
www.tbft.hu

unesco

Kövessenek minket:
fb /tokajiborvidekkulturtaj