Patay-kastély
3881 Abaújszántó, Cekeházi út
kastély

Általános információk

Egykori parkjában szabadon álló összetett tömbökből álló épület. A középső traktus egyemeletes, a többi földszintes, alápincézett. Az egyes épületrészeket nyeregtetők fedik, a kereszttömbök két végén timpanonokkal a hármas osztású ablakokkal áttört véghomlokzatok fölött. Az épület főhomlokzatán a kiemelkedő címerpajzzsal ellátott timpanonos, erkélyes középrizalit melletti 4-4 tengelyes visszaugratott sík ablakai egyenes záródásúak, a végigfutó szemöldökpárkány fölött tagozott keretelésű félkörös ívmezővel. A szélső rizalitok timpanonjaiban lunettákkal. A hátsó homlokzaton a középső, szintén timpanonnal lezárt tömbön kőkonzolokon nyugvó erkély ugrik ki félköríves nyílású loggia elé. A visszahúzott bejárat Palladio-motívumot idéző hármas ajtó és balkanyílás rendszerből áll, illetve két oldalána fal síkjában egy-egy további egyenes lezárású ablak található, az emeleten is.
A középső tömbben a földszinten - a hátsó homlokzat felől - előtér, ahonnan a lépcsők is indulnak az emeletre, valamint az elülső homlokzat felől szintén ugyanilyen az emeleten is. Az összekötő tömbökben a hátsó homlokzat mögött folyosó húzódik, ahonnan a megközelíthetők a szobák.

Történeti áttekintése:

Klasszicista stílusban épült az 1820-as években. A Patay család a 17. században szerezte meg a mára már Abaújszántóhoz tartozó Cekeházán található birtokokat. A Patay Sámuel, a környék akkori leggazdagabb nagybirtokosa itt építette a kastélyt. A II. világháborút követően államosították, és a kastélyban kollégium működött. Ezt követően a helyi TSZ irodái működtek benne. A rendszerváltás után a kastély magánkézbe került, de felújításba nem kezdett bele, így az épület továbbra is pusztult.
A helyi önkormányzat 2003-ban vásárolta vissza a kastély épületét. A helyreállítását tervezik, és azt követően, az önkormányzat terveiben a kastély és környezetének többfunkciós hasznosítása szerepel, de ez mindezidáig nem történt meg.

muemlekem.hu, Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzékei Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzéke 4. Tokaj és környéke (Miskolc, 1992), http://elherdaltorokseg.blog.hu/2016/11/15/patay-kastely_abaujszanto

Galéria

nyitvatartás

nyitvatartás

Megjelenítés térképen

Térkép Útvonal

További ajánlatok

Meczner-kastély

Rákóczi út 46, Makkoshotyka 3959

Meczner-kastély

Traktér

Kossuth út 34, Olaszliszka 3933

Traktér

Görgey-kúria/ Pázmány-ház

Esze Tamás út 22., Sátoraljaújhely 3980

Görgey-kúria/ Pázmány-ház

volt Dessewffy-ház

Bethlen Gábor út 5, Tokaj 3910, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

volt Dessewffy-ház

Rozgonyi-vár

Vörösmarty út 2., Sárospatak 3950

Rozgonyi-vár

Vasútállomás

Fasor út 19., Sátoraljaújhely 3980

Vasútállomás

Iskola

Kazinczy út 12., Sátoraljaújhely 3980

Iskola

Római katolikus templom

Fő utca 1, Bodrogolaszi 3943, Borsod-Abaúj-Zemplén
+36 47 311-183

Római katolikus templom

Lakóház, Táncsics tér 2.

Táncsics tér 2., Sátoraljaújhely 3980

Lakóház, Táncsics tér 2.

Gyógyszertár

Kossuth tér 12, Tokaj 3910, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Gyógyszertár

Borsay-kastély

Rákóczi utca 37, Mád 3909, Borsod-Abaúj-Zemplén

Borsay-kastély

Vasvári Pál u. 3. Lakóház

Vasvári Pál utca 3, Tokaj 3910, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Vasvári Pál u. 3. Lakóház

TOKAJI BORVIDÉK FEJLŐDÉSÉÉRT NKFT.

3910 Tokaj,
Dózsa György u. 2.
+36 (47) 552-030
info@tbft.hu
www.tbft.hu

unesco

Kövessenek minket:
fb /tokajiborvidekkulturtaj