Patay-kastély
3881 Abaújszántó, Cekeházi út
kastély

Általános információk

Egykori parkjában szabadon álló összetett tömbökből álló épület. A középső traktus egyemeletes, a többi földszintes, alápincézett. Az egyes épületrészeket nyeregtetők fedik, a kereszttömbök két végén timpanonokkal a hármas osztású ablakokkal áttört véghomlokzatok fölött. Az épület főhomlokzatán a kiemelkedő címerpajzzsal ellátott timpanonos, erkélyes középrizalit melletti 4-4 tengelyes visszaugratott sík ablakai egyenes záródásúak, a végigfutó szemöldökpárkány fölött tagozott keretelésű félkörös ívmezővel. A szélső rizalitok timpanonjaiban lunettákkal. A hátsó homlokzaton a középső, szintén timpanonnal lezárt tömbön kőkonzolokon nyugvó erkély ugrik ki félköríves nyílású loggia elé. A visszahúzott bejárat Palladio-motívumot idéző hármas ajtó és balkanyílás rendszerből áll, illetve két oldalána fal síkjában egy-egy további egyenes lezárású ablak található, az emeleten is.
A középső tömbben a földszinten - a hátsó homlokzat felől - előtér, ahonnan a lépcsők is indulnak az emeletre, valamint az elülső homlokzat felől szintén ugyanilyen az emeleten is. Az összekötő tömbökben a hátsó homlokzat mögött folyosó húzódik, ahonnan a megközelíthetők a szobák.

Történeti áttekintése:

Klasszicista stílusban épült az 1820-as években. A Patay család a 17. században szerezte meg a mára már Abaújszántóhoz tartozó Cekeházán található birtokokat. A Patay Sámuel, a környék akkori leggazdagabb nagybirtokosa itt építette a kastélyt. A II. világháborút követően államosították, és a kastélyban kollégium működött. Ezt követően a helyi TSZ irodái működtek benne. A rendszerváltás után a kastély magánkézbe került, de felújításba nem kezdett bele, így az épület továbbra is pusztult.
A helyi önkormányzat 2003-ban vásárolta vissza a kastély épületét. A helyreállítását tervezik, és azt követően, az önkormányzat terveiben a kastély és környezetének többfunkciós hasznosítása szerepel, de ez mindezidáig nem történt meg.

muemlekem.hu, Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzékei Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzéke 4. Tokaj és környéke (Miskolc, 1992), http://elherdaltorokseg.blog.hu/2016/11/15/patay-kastely_abaujszanto

Galéria

nyitvatartás

nyitvatartás

Megjelenítés térképen

Térkép Útvonal

További ajánlatok

Lakóház

Rákóczi út 48-50, Tokaj 3910, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Lakóház

Lakóház, Széchenyi tér 9.

Széchenyi tér 9., Sátoraljaújhely 3980

Lakóház, Széchenyi tér 9.

Meczner-kastély

Rákóczi út 14, Makkoshotyka 3959

Meczner-kastély

Sárga borház

37-es út Disznókő dűlő, Mezőzombor 3931, Borsod-Abaúj-Zemplén
+36 (47) 369 029

Sárga borház

Szent Kereszt templom

Egres út 5, Erdőhorváti 3935

Szent Kereszt templom

Lakóház, Kazinczy út 8.

Kazinczy út 8., Sátoraljaújhely 3980

Lakóház, Kazinczy út 8.

Lakóház, Kazinczy út 50.

Kazinczy út 50, Sárospatak 3950

Lakóház, Kazinczy út 50.

Magyar Kálvária

Szár-hegy , Sátoraljaújhely 3980

Magyar Kálvária

Római katolikus templom

Bajcsy-Zsilinszky út 67., Tolcsva 3934

Római katolikus templom

volt Máriássy-kúria

Felső utca 48, Bodrogkeresztúr 3916, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

volt Máriássy-kúria

Sárospataki képtár

Szent Erzsébet út 14, Sárospatak 3950

Sárospataki képtár

Waldbott-borház

Kincsem dűlő , Tolcsva 3934

Waldbott-borház

TOKAJI BORVIDÉK FEJLŐDÉSÉÉRT NKFT.

3910 Tokaj,
Dózsa György u. 2.
+36 (47) 552-030
info@tbft.hu
www.tbft.hu

unesco

Kövessenek minket:
fb /tokajiborvidekkulturtaj