Pálos-piarista épületegyüttes, rendház
3980 Sátoraljaújhely, Deák utca 14
egyházi épület
-

Általános információk

A többször átépített, mai formájában barokk, volt piarista kolostor falaiban őrzi a gótikus maradványokat. A mai egyhajós templom megőrizte jellegzetes középkori alaprajzát, nyújtott sokszögzáródású szentélyét és a gótikus északi falát. A templomhoz északról csatlakozik az árkádos kerengő, amelynek nyugat felé irányuló kolostorszárnya szabályos négyzet köré szerveződött. Déli részének gótikus keresztboltozata ma is látható, a körbefutó folyosókat és termeket később donga- és kolostorboltozattal fedték. Később a kerengő félköríves nyílásait befalazták, ablakokká szűkítették. A rendház kétemeletes, kontyolt nyeregtetős, hódfarkú cseréppel fedett épület. Nyugati homlokzata tíz, a templom homlokzata előtti, déli homlokzata kéttengelyes, korabarokk architektonikus díszítő falfestéssel. A déli homlokzat ablakai egyenes záródásúak, kőkeretezésűek, a főbejárat díszes kőkeretes ajtó, piarista címerrel. A nyugati homlokzat ablakai ugyanilyenek, de zárókövesek. A keleti homlokzaton hasonló ablakok vannak, és négy XVIII. századi támpillér látható. Az ebédlőterem intarziás fa-lambériája, tálalószekrényei és ajtói, barokk-kori 1807-ből.

Történelmi áttekintés

Piarista diákotthon, volt pálos-piarista rendház, középkori eredetű, gótikus részletekkel, barokk. XVII-XVIII. században Sátoraljaújhelyben, akkori nevén Sátorelő településen a pálos szerzetesek már a XIII. század derekán - valószínűleg IV. Béla támogatásával — kolostort, emellé a XIV. században templomot is építettek. Az Árpád-házi királyok alatt nyolc kolostoruk volt, ezek közé tartozott az újhelyi is. Később a pálos kolostorok száma hazánkban 98-ra emelkedett. Sátoraljaújhelynek azt a részét, ahol a város legrégibb műemléke, a vastag falú ősi kolostor ma is teljes épségben áll, a pálos barátok neve után jelenleg is Barátszernek nevezik. A mai templom elődje a XIV. században Nagy Lajos adományából gótikus stílusban épült. 1566-ban a törökök lerombolták a templomot, a pálosok fél évszázad alatt mai stílusában újjáépítették.A többször átépített, mai barokk, volt piarista kolostor falaiban őrzi a gótikus maradványokat. Az  egyhajós templom megőrizte jellegzetes középkori alaprajzát. Az épületegyüttes a XVII. századtól fokozatos helyreállításon megy keresztül. A kétszintes rendház második emeletét 1698-ban Nádasdy László perjel emeltette. Déli oldalához Rákóczi Ferenc építtette a ma is álló kis kápolnát. A templom az átépítések során kapta barokk főhomlokzatát. A templomhajót fiókos dongaboltozat fedi gazdag stukkódíszítéssel. Berendezése 1716-1736 között készült, főoltára Strécius József lőcsei szobrász műterméből származik. A letűnt századok folyamán valamilyen alapfokú oktatást is végezhettek a kolostorban az újhelyi szerzetesek. 1765-ben ugyanis már a latin nyelv tanításával foglalkozó, úgynevezett kisgimnáziumot működtettek. De mivel II. József császár a pálosokat afféle elmélkedő, szemlélődő barátoknak „minősítette", rendjüket 1786-ban az egész országban feloszlatta, s az újhelyi kolostorukat a tokaji piaristáknak, azaz kegyes tanító rendnek juttatta.

(Honismeret, 1989 (17. évfolyam)ÉVFORDULÓKHegyi József: Sátoraljaújhely kétszáz éves iskolája) Przudzik József: A sátoraljaújhelyi volt pálos kolostor feldíszítésének restaurálása. Műemlékvédelem VII. évf. 2. sz. 1963.Etele György SchP: A sátoraljaújhelyi pálos-piarista templom és rendház ismertetése. Sátoraljaújhely, 1997. Géczy Csaba: Tájak-Korok-Múzeumok Kiskönyvtára 674. szám, TKM Egyesület 2006. Dr. Gergelyffy András: A sátoraljaújhelyi pálos templom és rendház feltárásáról. Herman Ottó Múzeum, Miskolc, 1980. Joó Tibor: Adalékok a sátoraljaújhelyi pálos-piarista templom, kolostor és berendezései történetéhez. Herman Ottó Múzeum, Miskolc, 1972. Balanyi György SchP: A Magyar Piarista Rendtartomány története. Budapest, 1942.

Galéria

nyitvatartás

nyitvatartás

Megjelenítés térképen

Térkép Útvonal

További ajánlatok

Lakóház, Deák Ferenc út 3.

Deák Ferenc út 3., Sárospatak 3950

Lakóház, Deák Ferenc út 3.

Iskola

Kazinczy út 12., Sátoraljaújhely 3980

Iskola

Római katolikus temetőkápolna

temető , Mád 3909, Borsod-Abaúj-Zemplén

Római katolikus temetőkápolna

Urunk Mennybemenetele római katolikus templom

Fő utca 96, Tarcal 3915, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Urunk Mennybemenetele római katolikus templom

Római katolikus plébániaház

Széchenyi tér 10., Sátoraljaújhely 3980

Római katolikus plébániaház

Római katolikus templom

Szent István út 1, Olaszliszka 3933
47/ 358-367

Római katolikus templom

Vasútállomás

Fasor út 19., Sátoraljaújhely 3980

Vasútállomás

Református templom

Bodroghalász Béke köz 2., Sárospatak 3950

Református templom

Görgey-kúria/ Pázmány-ház

Esze Tamás út 22., Sátoraljaújhely 3980

Görgey-kúria/ Pázmány-ház

Görög keleti templom

Bethlen Gábor út 23, Tokaj 3910, Borsod-Abaúj-Zemplén

Görög keleti templom

Lakóház, Széchenyi tér 9.

Széchenyi tér 9., Sátoraljaújhely 3980

Lakóház, Széchenyi tér 9.

Bessenyei-Szerviczky kápolna és kripta

Temető , Sátoraljaújhely 3980

Bessenyei-Szerviczky kápolna és kripta

TOKAJI BORVIDÉK FEJLŐDÉSÉÉRT NKFT.

3910 Tokaj,
Dózsa György u. 2.
+36 (47) 552-030
info@tbft.hu
www.tbft.hu

unesco

Kövessenek minket:
fb /tokajiborvidekkulturtaj