Pálos-piarista épületegyüttes, rendház
3980 Sátoraljaújhely, Deák utca 14
egyházi épület
-

Általános információk

A többször átépített, mai formájában barokk, volt piarista kolostor falaiban őrzi a gótikus maradványokat. A mai egyhajós templom megőrizte jellegzetes középkori alaprajzát, nyújtott sokszögzáródású szentélyét és a gótikus északi falát. A templomhoz északról csatlakozik az árkádos kerengő, amelynek nyugat felé irányuló kolostorszárnya szabályos négyzet köré szerveződött. Déli részének gótikus keresztboltozata ma is látható, a körbefutó folyosókat és termeket később donga- és kolostorboltozattal fedték. Később a kerengő félköríves nyílásait befalazták, ablakokká szűkítették. A rendház kétemeletes, kontyolt nyeregtetős, hódfarkú cseréppel fedett épület. Nyugati homlokzata tíz, a templom homlokzata előtti, déli homlokzata kéttengelyes, korabarokk architektonikus díszítő falfestéssel. A déli homlokzat ablakai egyenes záródásúak, kőkeretezésűek, a főbejárat díszes kőkeretes ajtó, piarista címerrel. A nyugati homlokzat ablakai ugyanilyenek, de zárókövesek. A keleti homlokzaton hasonló ablakok vannak, és négy XVIII. századi támpillér látható. Az ebédlőterem intarziás fa-lambériája, tálalószekrényei és ajtói, barokk-kori 1807-ből.

Történelmi áttekintés

Piarista diákotthon, volt pálos-piarista rendház, középkori eredetű, gótikus részletekkel, barokk. XVII-XVIII. században Sátoraljaújhelyben, akkori nevén Sátorelő településen a pálos szerzetesek már a XIII. század derekán - valószínűleg IV. Béla támogatásával — kolostort, emellé a XIV. században templomot is építettek. Az Árpád-házi királyok alatt nyolc kolostoruk volt, ezek közé tartozott az újhelyi is. Később a pálos kolostorok száma hazánkban 98-ra emelkedett. Sátoraljaújhelynek azt a részét, ahol a város legrégibb műemléke, a vastag falú ősi kolostor ma is teljes épségben áll, a pálos barátok neve után jelenleg is Barátszernek nevezik. A mai templom elődje a XIV. században Nagy Lajos adományából gótikus stílusban épült. 1566-ban a törökök lerombolták a templomot, a pálosok fél évszázad alatt mai stílusában újjáépítették.A többször átépített, mai barokk, volt piarista kolostor falaiban őrzi a gótikus maradványokat. Az  egyhajós templom megőrizte jellegzetes középkori alaprajzát. Az épületegyüttes a XVII. századtól fokozatos helyreállításon megy keresztül. A kétszintes rendház második emeletét 1698-ban Nádasdy László perjel emeltette. Déli oldalához Rákóczi Ferenc építtette a ma is álló kis kápolnát. A templom az átépítések során kapta barokk főhomlokzatát. A templomhajót fiókos dongaboltozat fedi gazdag stukkódíszítéssel. Berendezése 1716-1736 között készült, főoltára Strécius József lőcsei szobrász műterméből származik. A letűnt századok folyamán valamilyen alapfokú oktatást is végezhettek a kolostorban az újhelyi szerzetesek. 1765-ben ugyanis már a latin nyelv tanításával foglalkozó, úgynevezett kisgimnáziumot működtettek. De mivel II. József császár a pálosokat afféle elmélkedő, szemlélődő barátoknak „minősítette", rendjüket 1786-ban az egész országban feloszlatta, s az újhelyi kolostorukat a tokaji piaristáknak, azaz kegyes tanító rendnek juttatta.

(Honismeret, 1989 (17. évfolyam)ÉVFORDULÓKHegyi József: Sátoraljaújhely kétszáz éves iskolája) Przudzik József: A sátoraljaújhelyi volt pálos kolostor feldíszítésének restaurálása. Műemlékvédelem VII. évf. 2. sz. 1963.Etele György SchP: A sátoraljaújhelyi pálos-piarista templom és rendház ismertetése. Sátoraljaújhely, 1997. Géczy Csaba: Tájak-Korok-Múzeumok Kiskönyvtára 674. szám, TKM Egyesület 2006. Dr. Gergelyffy András: A sátoraljaújhelyi pálos templom és rendház feltárásáról. Herman Ottó Múzeum, Miskolc, 1980. Joó Tibor: Adalékok a sátoraljaújhelyi pálos-piarista templom, kolostor és berendezései történetéhez. Herman Ottó Múzeum, Miskolc, 1972. Balanyi György SchP: A Magyar Piarista Rendtartomány története. Budapest, 1942.

Galéria

nyitvatartás

nyitvatartás

Megjelenítés térképen

Térkép Útvonal

További ajánlatok

Tájház Bodrogkisfalud

Sallai út 8, Bodrogkisfalud 3917

Tájház Bodrogkisfalud

Bodrogkeresztúr, Izraelita temető

Temető utca , Bodrogkeresztúr 3916, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Bodrogkeresztúr, Izraelita temető

Királyudvar

Fő út 92., Tarcal 3915, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Királyudvar

Római katolikus templom

István király tér 1, Abaújszántó 3881
+36 47 330-037

Római katolikus templom

Görög katolikus templom

Rákóczi út 98, Abaújszántó 3881

Görög katolikus templom

Borostyán szálló/ Múzsák Múzeuma

Szent Erzsébet utca 30, Sárospatak 3950

Borostyán szálló/ Múzsák Múzeuma

Lakóház, Iskola tér 18.

Iskola tér 18, Rátka 3908

Lakóház, Iskola tér 18.

Lakóház

Rákóczi út 48-50, Tokaj 3910, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Lakóház

Görög katolikus templom

Bathó János út 1., Sárospatak 3950

Görög katolikus templom

Lakóház

Bethlen Gábor út 3, Tokaj 3910

Lakóház

Sárga borház

37-es út Disznókő dűlő, Mezőzombor 3931, Borsod-Abaúj-Zemplén
+36 (47) 369 029

Sárga borház

Zsinagóga

Rákóczi utca 75, Mád 3909, Borsod-Abaúj-Zemplén
-

Zsinagóga

TOKAJI BORVIDÉK FEJLŐDÉSÉÉRT NKFT.

3910 Tokaj,
Dózsa György u. 2.
+36 (47) 552-030
info@tbft.hu
www.tbft.hu

unesco

Kövessenek minket:
fb /tokajiborvidekkulturtaj